Kokain zmařil vojenskou kariéru syna amerického viceprezidenta

Washington – Kvůli problémům s drogami byl propuštěn z námořnictva syn amerického viceprezidenta Joea Bidena. Krátkou vojenskou kariéru Huntera Bidena ukončil pozitivní test na kokain. Hunter činu lituje, jeho otec se k tomu odmítl vyjádřit.

„Bylo mi životní ctí sloužit v americkém námořnictvu a hluboce lituji a je mi trapně z toho, že můj čin vedl k mému administrativnímu propuštění. Respektuji rozhodnutí námořnictva,“ uvedl ve čtvrtečním prohlášení Biden mladší, který je bývalým lobbistou a nyní pracuje v investiční společnosti Rosemont Seneca Partners. Přednáší rovněž na Georgetownské univerzitě a je předsedou humanitární organizace World Food Program USA, která bojuje proti světovému hladomoru.

Čtyřiačtyřicetiletý právník se do námořnictva přihlásil loni a vykonával na částečný úvazek práci v oddělení veřejných záležitostí v Norfolku ve Virginii. Krátce poté však neprošel testem na přítomnost kokainu v organismu a letos v únoru byl z armády vyloučen.

Viceprezident i jeho manželka Jill se podle deníku The Wall Street Journal v minulosti s hrdostí vyjadřovali k vojenské kariéře svých dvou synů, zvláště Hunterova staršího bratra Beaua, který sloužil v Iráku a hodlá se ucházet o post guvernéra státu Delaware. Propuštění mladšího z bratrů však rodina komentovat odmítla.

Hunter Biden má tři děti. Před nedávnem vzbudil rozruch, když se stal členem představenstva Burismy, která se označuje za největší soukromý ukrajinský plynárenský podnik. Vlastníkem Burismy je offshorová kyperská společnost Brociti Investments, která patří bývalému Janukovyčovu ministru životního prostředí a přírodních zdrojů Mykolovi Zločevskému.