Tragédie na koncertě v Koreji: 16 mrtvých po pádu do šachty

Soul - Nejméně 16 lidí přišlo o život během koncertu v Jižní Koreji. Na místě byly i desítky zraněných. Dav lidí se propadl ventilační šachtou do podzemních garáží. Podle svědků se pod nimi prolomila bezpečnostní mříž. Lidé padali zhruba deset metrů. Na místě zasahovali záchranáři.

Neštěstí se stalo ve městě Songnam, jižně od hlavního města Soulu. Lidé se přišli podívat na koncert populární korejské dívčí kapely 4Minute. Tisková agentura Yonhap uvedla, že na festival dorazilo zhruba 700 lidí. 

Dav asi třiceti lidí lezl na vršek větrací šachty, aby měli lepší výhled. Byli ale příliš těžcí a propadli se šachtou dolů do podzemních garáží. „Náhle se ozval křik, a když jsem se otočil, vypadalo to, jako by ta díra vcucla lidi,“ prohlásil jeden ze svědků.

Neštěstí může znovu rozpoutat debatu o bezpečnostních standardech v Jižní Koreji. Před půl rokem se potopil trajekt Sewol, zemřelo 300 lidí, převážně studentů. Vyšetřovatelé tvrdí, že trajekt byl ilegálně upravený kvůli tomu, aby mohl přepravovat víc cestujících a nákladu, a byl přetížený. Podle žalobců zároveň vedlo k většímu počtu úmrtí chování kapitána a posádky, kteří cestujícím nařídili zůstat ve svých kabinách v době, kdy se už trajekt nakláněl.