WHO údajně přiznala, že ebolu nezvládá. Organizace to odmítá

Ženeva/Paříž – Ve světových agenturách se včera objevily informace z uniklého dokumentu, v němž Světová zdravotnická organizace (WHO) údajně přiznává, že v boji s ebolou selhala. Organizace reagovala tím, že výsledky kontrolní zprávy zveřejní až po úplném zvládnutí nynější epidemie. Na pařížském letišti Roissy mezitím začaly kontroly zdravotního stavu pasažérů přilétajících ze západoafrických zemí. V Česku budou kontroly na letištích zahájeny v úterý.

WHO zveřejní konečné hodnocení své reakce na krizi vyvolanou šířením eboly až poté, co se jí podaří dostat epidemii pod kontrolu. Do té doby prý nemá cenu tříštit síly, které jsou nyní potřeba k boji proti viru zejména v západní Africe. K obsahu uniklého dokumentu, který v pátek zveřejnila agentura AP, se v současnosti odmítla WHO vyjádřit. Podle organizace se jednalo o předběžně shromážděné informace, nikoli o závěrečné zhodnocení.

V Paříži mezitím začali lékaři s kontrolami cestujících přilétajících ze zemí západní Afriky. Nechali vystoupit asi 200 lidí z letadla na lince z guinejské metropole Konakry do Paříže a s pomocí laserových teploměrů jim na dálku odečetli teplotu. „Byli jsme příjemně překvapeni, šlo to velmi rychle,“ řekl novinářům Souhaib Bangoura, který byl v Guineji na pracovní cestě. Podle dalšího z cestujících panuje v Paříži z eboly větší strach než v Konakry.

Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do nejvíce rizikové skupiny patogenů. Takové infekce představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu z nich navíc není k dispozici efektivní léčba ani prevence.

Francouzská vláda oznámila zpřísnění preventivních opatření proti ebole. Vedla ji k tomu čtvrteční hospitalizace francouzské zdravotní sestry, jež pečovala o dobrovolnici pracující pro organizaci Lékaři bez hranic a objevilo se u ní podezření na smrtelný virus. Vláda premiéra Manuela Vallse ujistila, že ve Francii není zatím potvrzen jediný případ eboly.

Cvičení zdravotníků v USA pro případ, že se objeví osoba s podezřením na ebolu
Zdroj: ČTK/AP/Reed Hutchinson

Virus eboly letos nakazil přes 9 200 lidí; 4 555 z nich zemřelo. Nejhorší situace panuje kromě Guineje také v Sieře Leoně a Libérii. Kontrolní prohlídky na letištích už provádí Británie a také některá americká města. V Česku budou cestující kontrolováni v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně od úterý 21. října (čtěte víc).

Čeští hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly během uplynulých týdnů celkem čtyřikrát; pokaždé nákazu vyloučili. Poslední zásah, při němž odvezli na vyšetření ghanského studenta přikrytého černou igelitovou fólií přímo z pražského hlavního nádraží, možná skončí diplomatickou roztržkou (více zde).