Na Annapurnu se vydali noví turisté, úřady musely trasu zavřít

Káthmándú/Praha – Nepálské úřady uzavřely část trasy kolem Annapurny, protože po zlepšení počasí se na ni navzdory neštěstí z minulých dnů vydaly další turistické skupiny. Podle oficiálních zdrojů už se pohřešuje „pouze“ 19 lidí, agentura Reuters však stále hovoří o 40 nezvěstných. Z výčtu jejich státní příslušnosti nicméně vyplývá, že by mezi nimi neměli být žádní Češi ani Slováci.

Na okružní trase kolem Annapurny zůstaly po sněhových bouřích a pádu lavin před několika dny uvězněny stovky lidí. Podle nepálských úřadů už oblast opustila většina horolezců, které sníh odřízl od světa. Do záchranných prací se zapojila armáda a vrtulníky, vzhledem k postupu prací ale byly jejich lety dnes omezeny.

Záchranáři se nadále snaží dostat do nižších poloh lidi, které bouře uvěznila ve výšce. „Nevíme přesně, kde jsou ti, kdo jsou stále pohřešovaní, ani zda jsou v pořádku. Můžeme se pouze modlit za to, že nejsou po smrti,“ prohlásil vedoucí nepálského úřadu pro krizové situace Jadava Koirálu.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová: „Mluvili jsme dnes se zástupci nepálské armády, kteří koordinují záchranné akce. Potvrdili nám, že akce budou pokračovat i zítra, přestože pravděpodobnost, že najdou někoho živého, je velmi malá. Spíše počítají s tím, že budou vyprošťovat těla lidí, kteří se nedostali včas do bezpečí a umrzli.“

Zástupce vlády Jama Bahádur Čokhjal si postěžoval, že jakmile se zlepšilo počasí, vydali se na trasu kolem Annapurny noví turisté, přestože na cestě stále není bezpečno. Vláda se ji proto rozhodla uzavřít. „Naši lidé a vrtulníky začali nové turisty stahovat dolů, protože stále hledáme ty, kdo uvízli v bouři nahoře. Pro záchranáře nastala nepřehledná situace,“ popsal.

Představitel sdružení trekkingových agentur v Nepálu Rámeš Dhamala informoval, že se stále pohřešuje 19 osob. Mají mezi nimi být Indové, Kanaďani, Nepálci a jeden Japonec. Podle posledních zpráv zahynulo při sérii sněhových bouří a lavin 42 osob, včetně zahraničních horolezců, místních průvodců a vesničanů. O život přišli i dva Slováci. Zraněno bylo dalších 175 lidí, většina trpí omrzlinami.

Záchranná operace v Nepálu finišuje (zdroj: ČT24)

V postižené oblasti pobývali taky čeští turisté. Ministerstvo zahraničí se stále snaží kontaktovat 12 krajanů. „Oficiálně nemáme hlášeno k dnešnímu dni žádné úmrtí ani zranění českých turistů,“ ujistila mluvčí české diplomacie Johana Grohová.

Tuzemský honorární konzulát vyslal svého pracovníka na uzlová místa Jomsom a Pokhara, odkud turisté vyrážejí na výpravy. Pátrá v místních hotelích, cestovních kancelářích a mezi šerpy. Pracovník je označen českou vlaječkou a vylepuje plakáty se žádostí, aby ho čeští turisté kontaktovali (čtěte víc).

Česká ambasáda v Dillí zřídila pro blízké turistů pohybujících se v Nepálu telefonní linku +91 99 10 999 460 s nepřetržitým provozem.

Informace o možném pobytu českých občanů v zasažených oblastech lze také sdělit na telefonní číslo ministerstva zahraničí 224 182 425.

Do bezpečí se včera dostala sedmičlenná česká výprava, která v horách uvízla. Jak uvedl zástupce cestovní kanceláře, všichni odlétli vrtulníkem do nepálské metropole Káthmándú a jsou v bezpečí. Dva z nich mají zápal plic, převoz do nemocnice v Káthmándú však odmítli.

Asi třítýdenní okruh kolem Annapurny, desáté nejvyšší hory světa (8 091 m), patří mezi klasické himálajské trasy. Zejména na jaře a v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Letos je ovšem zaskočilo pro toto roční období nepříznivé počasí – udeřily sněhové bouře a laviny. Má je na svědomí tajfunu Hudhud, který předtím zasáhl východní Indii. Nepálská vláda označila za chybu, že se k velké skupině turistů nedostala informace o přicházejícím nebezpečí. Zavede proto systém včasného varování.