Volby mohou uklidnit situaci na Ukrajině. Klíčová je i dohoda o plynu

Praha - Nadcházející parlamentní volby na Ukrajině, jež proběhnou příští neděli a v nichž se očekává vítězství Bloku Petro Porošenka, by mohly mít stabilizující účinek na celou zemi včetně její východní části, kde neutichají boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Shodli se na tom hosté Otázek Václava Moravce - Štěpán Fülle, Hynek Kmoníček a Michal Kocáb, kteří v průběhu debaty zdůraznili také význam jednání o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu.

Podle Štěpána Fülleho, evropského komisaře pro rozšíření a politiku sousedství, budou mít blížící se volby zásadní vliv pro formování nové ukrajinské politiky, a to jak z hlediska pokračování reformního úsilí ukrajinské strany, tak i z hlediska možného vyřešení konfliktu na východě Ukrajiny.

Pro Hynka Kmoníčka, ředitele zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky, má očekávané vítězství Bloku Petro Porošenka význam v tom, že by mělo pomoci sjednotit ukrajinská stanoviska, například v oblasti dalších vyjednávání s Ruskem na téma východu Ukrajiny. „Doposud byl (Porošenko) v situaci, že nemohl dělat některé kroky, které bude po volbách zřejmě nutné udělat k nalezení souznění s východem Ukrajiny a Ruskou federací,“ uvedl Kmoníček.

Otázky Václava Moravce k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Volby mohou posunout věci dopředu, ale je důležité, aby Rusko dalo od této problematiky definitivně ruce pryč, je těžké si uklízet vlastní dvoreček pod bajonety cizí armády,“ vyslovil svou predikci Michal Kocáb, bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny.

Kmoníček: Ruská úloha na Ukrajině byla, je a bude

Významný představitel zahraniční politiky Hradu ale několikrát připomněl, že je třeba žít v politické realitě. V praxi to znamená vzdát se iluze, že Rusko dá od Ukrajiny ruce pryč. „Rusko se ve svém okolí tradičně chová autokraticky a bude zde mít vždy své sféry vlivu a zájmu. Představa, že od nich odtrhne ruce jako od horké plotny a nic za to nedostane, je sice krásná, a asi tak by měl svět vypadat, ale prostě nevypadá,“ poznamenal Kmoníček.

Proruští rebelové na východě Ukrajiny
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

„Když ta realita protiřečí všemu, v co věříme, tak je třeba dělat všechno pro to, abychom to změnili. Uznáním, že tady funguje nějaká sféra vlivu, že Rusko má nárok říci si, co chce, to přece protiřečí všem principům, o které se opírá evropská bezpečnost,“ vymezil se proti názoru svého předřečníka Štefan Fülle, nicméně souhlasil s ním v tom směru, že najít řešení ukrajinské krize „bez Ruska a na jeho úkor je v zásadě nemožné“.

„Aby váš názor nezněl cynicky, muselo by být dodáno, že nechť si Rusko uplatňuje své vlivy v oblasti ekonomiky a politiky, ale nesmí používat zbraně. To prostě nejde, to musíme odmítnout a měl by to odmítnout i prezident Zeman, což nedělá,“ podotknul v bezprostřední reakci na Kmoníčkovo vystoupení Michal Kocáb.

  • Jak Kmoníček, tak Fülle zmínili v debatě velmi aktuální otázku rusko-ukrajinských rokování o plynu. Podle Fülleho by část ukrajinského dluhu za dodávky této strategické komodity měla být splacena z půjčky od Mezinárodního měnového fondu. „Dohoda o plynu a jeho ceně je klíčovou věcí. V zásadě to hlavní, o čem se baví Putin a Porošenko, jsou finanční otázky. Vojenskými operacemi si obě strany upravují lepší vyjednávací pozici k politickým jednáním, jejichž hlavním tématem je cena za plyn,“ dodal Kmoníček.

Nejméně čtyři civilisty zabila a devět dalších poranila dělostřelecká palba v Doněcku během sobotních a dnešních potyček mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou. O ztrátách mezi obyvateli dříve milionového města dnes informovala místní radnice. Ostřelování byly podle úřadů vystaveny čtyři čtvrti Doněcka od sobotního odpoledne až do třetí hodiny ranní. Agentura Interfax-Ukrajina dodala, že podle očitých svědků zůstává situace napjatá a stále jsou slyšet výstřely a výbuchy.

Vydáno pod