Turci nevyzbrojí syrské Kurdy, Španělé budou cvičit Iráčany

Ankara/Washington - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyloučil, že by Ankara syrské Kurdy mohla vyzbrojit. Strana syrských Kurdů známá pod zkratkou PYD je podle něj totéž co turecká Strana kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara řadí k teroristickým organizacím. PKK bojuje 30 let o autonomii pro Kurdy v Turecku. V Kobani bojuje ozbrojená sekce PYD, tedy kurdské milice známé jako YPG. „Vyvstala otázka dodat PYD zbraně a vytvořit frontu proti Islámskému státu. Je chybou očekávat od nás, že budeme otevřeně přitakávat našemu americkému spojenci v NATO na tento druh podpory,“ sdělil Erdogan.

Pro islamisty je momentální prioritou číslo jedna dobýt Kobani ležící na syrsko-turecké hranici. Proti silám IS zde bojují kurdské jednotky, kterým se podařilo protivníka z části Kobani vytlačit a získat pod kontrolu znovu asi polovinu města. Turecko sice posílilo své posádky na hranici, ale do bojů se nezapojilo ani nedalo USA k dispozici svou nejbližší leteckou základnu. Přitom se očekávalo, že se Ankara nějakým způsobem bojů zúčastní a pomůže Kurdům Kobani uhájit.

Kurdové vytvářejí nárazníkovou zónu proti islamistům (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Francois Hollande tento týden řekl, že by Turecko mělo otevřít svou hranici se Sýrií a umožnit tak přísun pomoci obráncům Kobani. Američané minulý víkend jednali se zástupci PYD v Paříži.

  • Do pomoci irácké armádě v jejím výcviku pro boj s islamisty se s definitivní platností zapojí také Austrálie, a to formou speciální jednotky. Po dvoudenních jednáních v Bagdádu se australské ministryni zahraničí Julii Bishopové podařilo uzavřít dohodu o právním statusu australských specialistů. Australané čekali na vyslání do Iráku od poloviny září ve Spojených arabských emirátech, protože pro misi v Iráku zatím neměli dojednanou ochranu před iráckou justicí.
Turecké jednotky dál vyčkávají u hranic se Sýrií
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Tři stovky španělských instruktorů zamíří do Iráku

Španělský ministr obrany Pedro Morenés po dnešním jednání ve Washingtonu prohlásil, že jeho země do operací proti IS v Sýrii nezasáhne, je však připravena pomoci tím, že by tři sta jejích vojáků zamířilo do Iráku a tam se postaralo o přípravu iráckých kolegů na speciální operace. Takový trénink by se například týkal zacházení s výbušninami včetně nácviku likvidace min. „Mohli bychom s tím začít koncem roku… musíme své kapacity a také svou nabídku přizpůsobit vývoji situace,“ řekl Morenés novinářům.
 
Americké armádě, která se podílí na operacích proti IS v Iráku i Sýrii, dá Španělsko rovněž k dispozici své základy Morón a Rota na jihu země.

Přinejmenším 19 mrtvých a 28 zraněných si dnes vyžádal sebevražedný atentát na šíitskou mešitu ve čtvrti Hartíja v centru Bagdádu. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters. Podle agentury AP dnes při výbuchu nálože nastražené u silnice několik kilometrů severně od Bagdádu zahynuli také tři iráčtí vojáci. Čtyři další výbuch zranil. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, nicméně za podobnými explozemi v poslední době stáli členové či příznivci Islámského státu.

Vydáno pod