Zaorálek: Všichni Češi v Nepálu jsou v pořádku

Káthmándú/Lucemburk – Na území Nepálu není žádný český občan v potížích či ohrožení života. Novinářům to dnes sdělil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj má ministerstvo informace o všech 346 Češích v oblasti, kterou minulý týden zasáhla nebývale silná sněhová bouře a laviny. Těm padlo za oběť na 40 lidí, včetně mnoha zahraničních turistů. České ministerstvo zahraničí se od minulého týdne v souvislosti s neštěstím snažilo kontaktovat v Nepálu desítky Čechů.

„V této chvíli mohu říci, že jsme měli kontakt, spojili jsme se s každým z nich,“ prohlásil ministr zahraničí, který se dnes v Lucembursku účastní schůzky šéfů diplomacií evropských zemí. Spolehlivé zprávy o českých občanech podle něj přinesly úlevu. „Naplnilo se, v co jsme doufali. Podařilo se eliminovat hrozbu, že by některý z nich byl jeden z těch, kdo zahynul,“ řekl Zaorálek. Zjišťování situace českých občanů v Nepálu podle ministra skončilo dříve, než se původně předpokládalo. „Já bych chtěl ocenit, že se jak zaměstnanci na ministerstvu zahraničí v ČR, tak na zastupitelském úřadu v Dillí této práce ujali a že jsme ji dotáhli takto do konce,“ dodal ministr.

Zaorálek: Spojili jsme se se všemi Čechy v Nepálu (zdroj: ČT24)

„Neexistuje žádný český občan na území Nepálu, který by byl v potížích či ohrožení života,“ zdůraznil Zaorálek.

Silná sněhová bouře začátkem minulého týdne zastihla na vysokohorské trase kolem Annapurny stovky lidí a vyžádala si přes 40 lidských životů. Podle nepálských úřadů jsou mezi nimi občané Kanady, Indie, Izraele, Slovenska, Polska a Japonska. Zachránit se mimo jiné s nasazením vrtulníků podařilo 407 lidí (z toho 226 cizincůú. Byli mezi nimi turisté, průvodci i místní vesničané, mnozí s omrzlinami. Z mrtvých bylo identifikováno 35 těl.

Nepál ukončí pátrání po přeživších

Záchranáři v Nepálu dnes našli další tři oběti. Tamní úřady oznámily, že během dneška chtějí ukončit pátrání po možných přeživších, protože podle nich jsou již všichni v bezpečí. Pod lavinami ale možná spočívají ještě mrtvá těla, jelikož několik Nepálců se v oblasti stále pohřešuje. Sníh ale mezitím zmrzl a těla musí záchranáři vyprošťovat sekerami.

„Poslední lety záchranných vrtulníků z okresů Mustang, Manang a Dolpa byly naplánovány na dnešek,“ řekl Jadav Koirála z oddělení pro zvládání katastrof. Všichni mrtví jsou hlášeni právě z těchto tří lokalit, které se nacházejí severozápadně od Káthmándú. „Jsme přesvědčeni, že se všem turistům a průvodcům dostalo pomoci. Pokud víme, nejsou už na cestě žádní lidé,“ dodal Koirála.

Nepálské úřady v neděli trasu kolem Annapurny uzavřely, protože na místa úmrtí horolezců a turistů začaly proudit nové skupiny dobrodruhů. Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové je už ale trasa opět otevřená.

Nepálští záchranáři
Zdroj: ČTK/AP/Niranjan Shrestha

Češi z CK Livingstone se o rozsahu katastrofy dozvěděli až v helikoptéře

O štěstí mluví sedmičlenná skupina Čechů, kteří vyrazili do Himálaje s cestovní kanceláří Livingstone. Bouře je překvapila šestnáctý den náročného treku ve výšce 5 050 metrů. Nepálský průvodce neodhadl správně cestu a začalo drama.

„Celou noc bylo 15 po nulou. Vydrželi šlapat v hlubokém sněhu a naštěstí neudělali to, že by si sedli v nějaké jeskyňce,“ říká jednatel CK Livingstone Rudolf Švaříček. Po 28hodinovém pochodu sestoupili do vesničky ve výšce 4 300 metrů, odkud satelitem zavolali pomoc. Ve sněhové pasti čekali dva dny, než je helikoptéra evakuovala do Pokhary. Teprve v helikoptéře se dozvěděli o rozsahu kalamity. Až do bouře bylo počasí skvělé – stejně jako po ní. Dva lékaři ve výpravě se postarali o své kolegy. Jeden má zápal plic a další zánět pohrudnice, ale ani po sestupu nemuseli do nemocnice. V Nepálu zůstávají do pátku s náhradním programem.

Právě Pokhara je startovním bodem pro turisty, kteří se vydávají na okruh kolem Annapurny. Pokud si předem nezjistí, jaké bude počasí, nemají zkušeného vůdce a satelitní telefon, mají velmi omezenou možnost dovědět se o hrozícím nebezpečí. Teprve tato tragédie přiměla nepálskou vládu, aby se zabývala systémem včasného varování.

V říjnu je sice počasí nejlepší, ale sněhová bouře zaskočila Himálaj ve stejnou dobu už loni. I letošní kalamitu meteorologové dokázali předpovědět 10 dnů předem, přesto turisty nikdo nevaroval.