Expert na energetiku se ze mě přes noc nestal, přiznal Šefčovič při grilování

Štrasburk – Evropští poslanci si dnes ve Štrasburku vyslechli dva zbývající kandidáty na funkce v Evropské komisi. Slovák Maroš Šefčovič, který se má stát místopředsedou komise pro energetickou unii, sliboval větší energetickou diverzifikaci a důraz kladl také na obnovitelné zdroje. Slovinka Violeta Bulcová, která je kandidátkou na eurokomisařku pro dopravu, vyzdvihla nutnost investic do dopravy s ohledem na životní prostředí.

Dnešní dodatečná slyšení byla vynucena nedávnou nezvládnutou prezentací slovinské expremiérky Alenky Bratušekové, která usilovala o post místopředsedkyně Evropské komise pro energetickou unii, ale europoslanci ji jasně odmítli. Designovaný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker proto na uvolněný post musel najít nového člověka a jeho volba padla na Šefčoviče, který měl být původně zodpovědný právě za dopravu. Dopravní portfolio tak zbylo na Bulcovou, kterou Slovinsko do Bruselu vyslalo za Bratušekovou.

Plyn nesmí být politická zbraň

Šefčoviče si dnes prověřili členové výboru pro životní prostředí a výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. „Nechci předstírat, že jsem se přes noc stal expertem na energetickou politiku,“ připustil Šefčovič hned v úvodním slově. Dosavadní komisař pro institucionální vztahy a administrativu ale ujistil, že se pokusí tento svůj nedostatek dohnat.

Slovenský diplomat označil vytvoření silné energetické unie v Evropě za nejvyšší prioritu. S poukazem na problémy se zásobováním zemním plynem kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu pak zdůraznil, že by měly být více diverzifikovány zdroje.

Negativně se přitom vyjádřil o projektu nového plynovodu South Stream, který má přivádět ruský plyn po dně Černého moře a přes Balkán a obejít přitom Ukrajinu. „V tuto chvíli je to přerušeno, a má to také dobré důvody,“ řekl a dal najevo, že preferuje plyn ze zemí, jako jsou Ázerbájdžán nebo Turkmenistán. Šefčovič kritizoval Rusko, že se stále snaží zásobování plynem využívat jako politickou zbraň. „To nemůžeme akceptovat,“ podotkl.

Klíčovým předpokladem menší závislosti na určitém zdroji energie je však podle Šefčoviče také podpora obnovitelných zdrojů a efektivity. „Nejčistší megawatt je uspořený megawatt,“ prohlásil.

Bulcová se chce zaměřit na klima

Kompetenci a znalosti Bulcové souběžně zkoumali členové výboru pro dopravu. Dosavadní slovinská ministryně bez portfeje se představila jako „vášnivá obhájkyně“ sektoru dopravy a kladla důraz na rovnováhu mezi hospodářským růstem a životním prostředím. „Nesmíme zapomenout, že i doprava musí přispět svým dílem k tomu, aby Evropa dosáhla svých klimatických cílů,“ poznamenala Bulcová. To podle ní bude vyžadovat investice i výzkum a nový „technologický elán“. Zmínila například hledání alternativních paliv.

„Kdybych měla svou budoucí agendu shrnout jedním slovem, bylo by to: lidi,“ podtrhla. „Doprava urychluje růst a vytváří pracovní místa,“ zdůraznila.

Šefčovič i Bulcová, kteří se dnes prezentovali převážně v angličtině, měli na přípravu jen několik dní. Podle prvních ohlasů europoslanců na sociálních sítích nicméně udělali poměrně pozitivní dojem. Očekává se, že v úterý výbory oba kandidáty schválí a Evropský parlament bude moci na svém nynějším plenárním zasedání ve středu hlasovat o nové Evropské komisi jako celku.

Pokud Junckerův tým projde, což se také všeobecně očekává, ujme se funkcí 1. listopadu.