Islamisté dobyli irácké město v převleku za Kurdy

Bagdád - Radikálům z Islámského státu (IS) se podařilo obsadit město Kara Tabba, které leží zhruba 120 kilometrů severně od Bagdádu. Obránce města zaskočili v převlečení za kurdské bojovníky. Kurdové už do oblasti vyslali posily z okolních regionů. Tvrdé boje pokračují i o syrské Kobani. Do pomoci Kurdům se poprvé zapojilo i Turecko, když posilám pešmergů z Iráku povolilo přístup do Sýrie přes své území.

Členové IS překvapili kurdské obránce útokem na město Kara Tabba. Podařilo se jim obsadit také dvě nedaleké kurdské vesnice. V boji padlo 15 lidí včetně osmi civilistů. Podle irácké státní agentury IS odvlekl do zajetí šest dalších obyvatel města. „Měli na sobě uniformy pešmergů (kurdských milicí), a proto se jim podařilo dostat se mezi naši obranu u Kara Tabba,“ sdělil Reuters jeden z kurdských bojovníků.

V Kara Tabba žijí sunnitští Arabové, Kurdové i Turkmeni. Město spadá do území, jehož obrany se ujali Kurdové, když IS začal v létě postupovat ze severního Iráku směrem ke kurdským autonomním provinciím. V postupu na kurdské středisko Irbíl mu zabránily až spojenecké nálety, k nimž se nakonec kromě USA odhodlalo několik dalších zemí.  

IS ovládá nejen sever Iráku, ale také část Sýrie. Tam se nyní intenzivně bojuje o kurdské město Kobani. USA tamním kurdským obráncům včera v noci shodily z letadel zbraně, munici a léky. Americká letadla zároveň bombardují pozice IS. 

Radikálové ale stále ovládají asi polovinu města. Turecko už proto umožnilo iráckým pešmergům průchod svým územím, aby se mohli připojit k obráncům Kobani. „Jedině tak se dá pomýšlet na zastavení islamistů v Kobani. Kurdové, kteří město brání, potřebují okamžitou pomoc především na zemi. Letecké údery spojenců už k zastavení islamistů v regionu nestačí,“ podotkl guvernér kurdského Irbílu. 

Kurdský aktivista syrského původu Rašíd Chalíl

„Frontová linie měří 1 050 kilometrů. Kurdové jsou odhodlaní islamisty porazit a zničit myšlenku tohoto zvrhlého státu. Brání nejen svá, ale i některá arabská území. Řekli mi, že nemají problém bojovat kdekoli na území Kurdistánu, jelikož je to vlastně jedna země. Pešmergové ale mají hlavně lehké zbraně a bez pomoci zvenku se obávám, že Islámský stát bude mít převahu.“

EU proti Asadovi

Evropská unie přitvrdí sankce proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii. Rozhodli o tom včera ministři zahraničí osmadvacítky na jednání v Lucemburku. Sankce se týkají zmrazení majetku a v případě fyzických osob také zákazu cest do Unie. Do země se také nesmí exportovat letecké palivo.

Británie povede vojenské mise proti IS i v Sýrii

Britské vojenské letectvo brzy zahájí mise nad Sýrií pomocí svých bezpilotních letounů, a to s cílem shromažďovat zpravodajské informace. Oznámilo to dnes britské ministerstvo obrany. Podle něj jde o rozšíření britských operací proti IS, které se zatím týkaly jen cílů v Iráku. Britské bezpilotní průzkumné stroje Reaper a Rivet Joint začnou působit nad Sýrií „velmi brzy“, uvedl ministr obrany Michael Fallon.