Dvouplošníky nad Sydney nebojují – vydělávají na charitu

Sydney – Pětačtyřicet letadel z druhé světové války brázdilo v těchto dnech oblohu nad australským Sydney. Šlo o účastníky závodu Great Tiger Moth, který má vydělat peníze pro nadace na podporu vysloužilých vojáků a na výchovu znevýhodněných mladých lidí. Podobná událost se zde odehrála naposledy před více než 10 lety.

Válečná letadla byla kdysi konstruována s tím, že vydrží létat tři nebo čtyři roky. Zvládají to přitom i v roce 2014 – a nejen jedinkrát v roce při závodě. Většina z letadel, která se ho počátkem října zúčastnila, vyrazila po skončení na vlastní vzpomínkové turné po Austrálii. „Lidé mluví o britských sportovních autech. Myslím, že tahle letadla jsou jejich leteckým ekvivalentem. Jsou to dobrá letadla, která se řídí relativně snadno, ale málokdo to s nimi umí opravdu dobře,“ vysvětluje ředitel závodu Great Tiger Moth Richard Brougham.

Při atrakci přitom nejde jen o 70 let stará letadla – na místě byli i piloti, kteří boje sami zažili. „Tenkrát jsme pořád ještě byli na počátku éry létání. Na sobě jste měli jen kalhoty, vítr foukal všude kolem vás a byli jste nahoře na všechno úplně sami. Bylo to vážně ohromně vzrušující. Zvlášť v tom věku. Bylo mi tenkrát 20,“ vzpomíná veterán z druhé světové války Sid Handsaker.

Válečný veterán Sid Handsaker
Zdroj: ČT24

Poprvé se charitativní akce v sydneyském přístavu odehrála v roce 1977, závodů od té doby bylo 13, naposledy v roce 2003. Peníze ze vstupného jdou tentokrát na podporu válečných veteránů a výchovu společensky znevýhodněných dětí. Závod začíná v Hunter Valley, 180 kilometrů severně od Sydney, piloti musí přeletět přes Newcastle, samotné Sydney až do Camdenu, který je od města vzdálený asi 70 kilometrů.

Great Tiger Moth vydělává na charitu (zdroj: ČT24)

De Havilland DH 82 Tiger Moth je dvoumístný dvouplošník, který v roce 1930 navrhl Geoffrey de Havilland. O letoun projevilo zájem královské letectvo, Tiger Moth vstoupil do služby u RAF v roce 1932. Většina pilotů, kteří létali v bitvě o Británii, prodělala výcvik právě na Tiger Moth.