Skončí Pistorius s Krejčířem jako sousedi v cele?

Pretoria - Odsouzený handicapovaný atlet Oscar Pistorius by mohl skončit ve stejném vězení jako uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř. Uvedla to jihoafrická agentura EWN. Pistorius má podle dnešního rozsudku strávit za mřížemi 5 let. Proces s Krejčířem, který je stále ve vazbě, začne nejdřív v červnu. Obžalován je mimo jiné z únosu a mučení.

Oscar Pistorius se možná ocitne v ústředním vězení v Pretorii jako Krejčíř. Jedná se o věznici s vysokou ostrahou - ve zvláštním oddělení je pouze šest cel a na vězně dohlíží speciální jednotka. 

Pistorius loni na svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem. Soudkyně ale rozhodla, že zabíjel z nedbalosti a do vězení musí. Podle jihoafrických právních expertů si bude muset Pistorius ve vězení odpykat minimálně jednu šestinu trestu (zhruba 10 měsíců), než bude moci požádat o podmíněné propuštění (čtěte víc). 

Obávaní gangstři už si na Pistoriuse brousí zuby, tvrdí jeho advokát

Pistoriusův právník žádal pro paralympionika domácí vězení a veřejně prospěšné práce s tím, že atlet nebude za mřížemi v bezpečí kvůli svému tělesnému postižení. V ústřední věznici popravila vláda apartheidu desítky politických aktivistů. Nyní je mimo jiné domovem vůdce gangu Eugena de Kock, známého pod přezdívkou „Základní zlo,“ píše Daily Mail

Tým odborníků už začal pracovat na opatřeních, která by měla atletovi zajistit bezpečí. Pistoriusův advokát ovšem citoval jiného vůdce gangu zvaného „Generál“, který dal na srozuměnou, že pokud si bude atlet díky své slávě a bohatství ve vězení příliš užívat, nařídí, aby ho zbili. Jihoafrické věznice se navíc proslavily tím, že se z nově příchozích mnohdy stanou sexuální otroci. 

Jihoafrická věznice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Život ve vězení v JAR není žádné peříčko 

Vyznačuje se sofistikovaným systémem gangů, které páchají násilí na vězních. Upozornila na to už dříve i organizace Human Rights Watch. Tyto gangy mají dokonce národní organizaci. Členství přetrvává i v případě převozu na jiné místo či propuštění. 

Gangy mají v JAR historii, která předchází samotné stavbě věznice, upozorňuje Daily Mail. Mají komplikovanou strukturu a disciplinární řád, který napodobuje militaristické struktury bývalého apartheidu. Gangy vznikaly už v 19. století, kdy fungovaly v dolech poblíž Johannesburgu, kde pracovali migrující dělníci.

Krejčíř si zřejmě počká ještě dlouho

Soud s Krejčířem bude v JAR pokračovat nejdřív v červnu příštího roku. V zemi jsou proti němu vedeny celkem tři procesy. Jeden má objasnit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů.

Další se týká pokusu o vraždu detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. Ve třetím procesu je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, ze kterého chtěli dostat informaci o jeho bratrovi. Ten prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun) a s drogou zmizel. Krejčíř je stíhán i v Česku, které žádá Jižní Afriku o jeho vydání.