Euroskeptická frakce zůstává: Získala Poláka, který schvaluje bití žen a dětí

Štrasburk - Euroskeptická frakce v Evropském parlamentu Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) byla dnes opět obnovena. Má znovu dostatek členů poté, co získala do svých řad krajně pravicového polského poslance Roberta Jaroslawa Iwaszkiewicze. Skupina, jejímž členem byl i český europoslanec Petr Mach, se rozpadla minulý týden, když ji opustila lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová. Frakce tak zanikla proto, že už neměla členy z alespoň sedmi zemí EU, jak vyžadují pravidla Evropského parlamentu.

Skupina je spojována především s britskou Stranou nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Iwaszkiewicz se k frakci připojil krátce před zahájením plenárního zasedání Evropského parlamentu, na němž měl jeho předseda oficiálně oznámit rozpuštění frakce. „Rázem jsme se vrátili, ve skutečnosti jsme nikdy neodešli,“ komentoval to šéf frakce Farage. Griguleová údajně odešla pro názorové neshody, podle EFDD jí ale vedení europarlamentu za vystoupení z frakce nabídlo šéfování parlamentní delegaci do Kazachstánu.

„Připojil jsem se ke skupině EFDD kvůli dvěma důležitým hodnotám, jimiž jsou odpor vůči unijní byrokracii a podpora volného trhu, kterou tak rozhodně podporuje delegace UKIP,“ zdůvodnil své rozhodnutí kontroverzní europoslanec Iwaszkiewicz, který schvaluje bití žen a dětí. Letos v květnu v rozhovoru pro polská média prohlásil, že je přesvědčen o tom, že bití pomůže umravnit spoustu žen. Uvedl také, že „bohužel“ nikdy nebije své děti, protože výprask by je pomohl zocelit. „Bývalo by to posílilo jejich charakter a lépe by zvládaly krizové situace,“ vysvětlil. Obhajoval také kontroverzní vyjádření svého stranického šéfa ohledně Adolfa Hitlera. „Pokud byly za Hitlera nižší daně a dnes jsou vyšší, co je špatného na tom, když se to řekne nahlas?“ uvedl. Farage ale dnes pro BBC uvedl, že Iwaszkiewicz není extremista a prý jen žertoval.

Iwaszkiewiczův šéf odmítá demokracii a volební právo pro ženy

Iwaszkiewicz je členem polské strany Kongres nové pravice, jejímž předsedou je kontroverzní monarchista Janusz Korwin-Mikke, který označuje demokracii za „nejstupidnější formu vlády, jakou si lze představit“. Ten je rovněž europoslancem a občas na sebe upozorní rasistickými či antisemitskými poznámkami. Je také přesvědčen, že ženy by neměly mít volební právo. „Jen si vezměte libovolnou politickou akci a schválně se podívejte, kolik je na ní žen,“ prohlásil před sedmi lety.

V květnu Korwin-Mikke během živé televizní debaty vzbudil pozornost kontroverzními výroky o znásilnění, které od dobrovolného pohlavního styku odděluje podle něj jen velmi tenká hranice. „Znásilnění? Co to znamená znásilnění?“ ptal se. „Ženy vždy předstírají, že kladou jakýsi odpor, to je normální. Člověk musí poznat, kdy může a kdy nemůže,“ řekl muž, který je známý i svým tvrzením, že Hitler nevěděl o holocaustu. V červenci také hovořil o tom, že je třeba zrušit minimální mzdu. „Čtyři miliony negrů“ podle něj v USA přišly o práci, když prezident John Kennedy podepsal v roce 1961 zákon o minimální mzdě. Kvůli minimální mzdě se teď prý s 20 miliony mladých Evropanů zachází jako s černými. Za své výroky se odmítl omluvit a byl pokutován.

Frakce EFDD má nyní 48 europoslanců ze sedmi zemí, což jí zaručí příspěvek v přepočtu 35 milionů korun ročně. V roce 2013 to bylo 274 milionů. Přes 53 procent sumy náleží UKIPu.

Obnovení frakce vítá i šéf českých Svobodných Mach. „Díky tomu, že se povedlo frakci obnovit, budeme moci předložit podle plánu všechny naše návrhy na omezení rozpočtu EU už na tomto zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku,“ poznamenal Mach. 

Lídr evropské kandidátky Svobodných Petr Mach
Zdroj: ČT24

Podle Macha je tlak na zánik euroskeptické frakce obrovský

Mach v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že výroky nového člena EFDD jsou překrouceny. Podotkl, že Iwaszkiewicz nebije ženu ani děti a ani jejich bití neobhajuje. Připustil některé kontroverzní výroky Mikkeho, zdůraznil ale, že on členem frakce není. Domnívá se, že v celé kampani proti novému polskému členovi jde jen o to, aby se nemohla euroskeptická frakce obnovit.

„Jsem rád, že naše frakce může existovat, protože i z ankety ČT mezi českými europoslanci je vidět, jaká je obrovská touha ostatních po tom, aby euroskeptici v Evropském parlamentu svoji frakci neměli. (…) To, že různí lidé mají různé názory ne stejné jako já, s tím se musím smířit,“ řekl Mach.

Podotkl, že jakmile EFDD přišla o lotyšskou poslankyni, ostatní frakce se na něj vrhly jako supové s nabídkami na to, aby přešel jinam. Vyslovil uspokojení nad tím, že členové EFDD odolali tlaku a frakci obnovili. Nyní se budou prý snažit získat další europsolance, aby byli silnější a mohli prosazovat své myšlenky. Zopakoval v této souvislosti, že se pro EFDD snažil získat i slovenského europoslance Richarda Sulíka, ten ale nakonec skončil v jiné frakci.

Čeští europoslanci k obnovení frakce EFDD (zdroj: ČT24)

Na získání Iwaszkiewicze se prý podíleli i Machovi asistenti. Čeští europoslanci z ostatních stran jsou ale velmi kritičtí. ODS dokonce nabízí, aby Mach přestoupil k nim, další ho kritizují, jak s takovými lidmi, jako je Iwaszkiewicz, může být v jedné skupině v europarlamentu.

Pro české europoslance jsou Iwaszkiewiczovy výroky nepřijatelné

„Je smutné, že tahle frakce musí 'nakupovat' nezařazené poslance z takovýchto extrémně založených individuí, aby se udržela. Myslím, že i pana Macha je to nedůstojné, a pokud by pan Mach uvažoval o přestupu do jiné frakce, tak se o tom můžeme bavit,“ řekl České televizi europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Je potřeba se podívat na to, co evropští kolegové pana Macha říkají a jaké jsou jejich názory,“ upozorňuje europoslankyně Martina Dlabajová (nestr. za ANO). „Nerozumím panu Machovi, jestli je ochoten sdílet frakci s lidmi, kteří mají tyto názory. (…) To, že s nimi spolupracuje a že s nimi společně hlasuje, je pro mě nepřijatelné,“ prohlásila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „Je to velmi nesourodá frakce, která bude velmi nestabilní celé období,“ soudí europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). „Prakticky kdykoliv ta frakce promluví, jsou ty názory vysoce kontroverzní ve všech oblastech,“ dodává europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09). „Logika fungování v Evropském parlamentu jim velí, aby udrželi za každou cenu frakci pohromadě, i když zjevně do ní přijímají lidi, s jejichž názory se, věřím, ostatní lidé v té frakci nemohou ztotožnit.“

Vydáno pod