Pomoci napadené zemi Terra. Na Slovensku vrcholí manévry pěti zemí

Bratislava – Na středním a východním Slovensku vrcholí vojenské cvičení pěti zemí Severoatlantické aliance. Třináct set vojáků včetně těch českých na něm nacvičuje bojové operace ve fiktivním napadeném státě Terra – a spolu s nimi zkouší spojenecká vojska i to, jak by se jim podařilo naplnit úmluvu o kolektivní obraně.

UDÁLOSTI: Slovensko hostí manévry V4 a USA (zdroj: ČT24)

Vojenské cvičení Ground Pepper začalo 13. října a trvá až do zítřka; souběžně se odehrává v Kamenici nad Cirohou na východě země a ve vojenském výcvikovém prostoru Lešť na středním Slovensku. Účastní se ho kolem 1 300 vojáků a 300 kusů armádní techniky. Nejvíce, přes 900 mužů, zastupuje slovenské ozbrojené síly, dalšími zúčastněnými stranami jsou Česko, Polsko, Maďarsko a Spojené státy. Právě státy visegrádské čtyřky, tedy ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko, plánují vytvořit do roku 2016 společné vojenské uskupení o síle 3 000 až 4 000 vojáků.

Původně se přitom s širokou účastí nepočítalo. Cvičení v počátku dohodli ministři obrany Martin Stropnický a Martin Glváč jako společnou akci české a slovenské armády, ke změně došlo počátkem léta, kdy bylo přizváno i několik desítek vojáků z Maďarska, Polska a ze Spojených států. Podle informací slovenských médií tuto změnu způsobila především situace na východě Ukrajiny.

Česko zastupuje pěší rota z Jindřichova Hradce nebo logistici z Bučovic, celkem je na Slovensku 270 Čechů. Desetidenní prověrku sil si velitelé českých vojáků pochvalují; doma už totiž jejich muži cvičiště dokonale znají, zatímco u sousedů musí být neustále maximálně koncentrovaní. „Cvičíme v neznámém prostředí, což nutí vojáky k tomu, aby procvičili svoji schopnost zorientovat se, mít přehled a pak vést bojovou činnost,“ říká velitel 15. ženijního pluku Robert Bielený.

Vojenské cvičení Ground Pepper
Zdroj: AČR/Ministerstvo obrany SR

Scénář? Mars napadl Terru

Hlavním úkolem je zjistit, nakolik jsou vojáci různých armád schopní v případě potřeby koordinovat své kroky a naplnit pátý článek Severoatlantické smlouvy, jenž mluví o kolektivní ochraně v případě napadení některého ze členských států. „Takovéto cvičení je pro vojáky výbornou příležitostí, jak si procvičit sladění svých schopností. Armády musí umět spolupracovat, protože ozbrojené konflikty neznají hranice,“ prohlásil slovenský ministr Glváč už začátkem června.

Modelovou situaci, na které se vojska cvičila, vytvořil příběh fiktivního státu, jenž se rozpadl na znesvářená území. „Mezi nimi Mars a Terra, dvě země, které nemají vyjasněny záležitosti vzájemného soužití,“ přibližuje scénář cvičení velitel bučovického praporu Petr Svoboda a dodává: „Mars si nárokuje část území Terry a jeho vojenské jednotky postupně obsazují tuto oblast. Vojenský výbor NATO rozhodl o provedení obranné operace a pomoci ohrožené oblasti státu Terra.“

Vojáci si tak na Slovensku vyzkoušeli evakuaci z ohroženého území, ochranu strategických objektů, ale i kopání zákopů, maskování techniky a výstavbu velitelských a pozorovatelských stanovišť. Připravovali se na podmínky skutečného boje nejen v přírodě, ale i ve městě.  Cvičení se snažilo co nejvíce simulovat realitu, jeho součásti byla ostrá střelba z houfnic i jízda desítek tanků a obrněných vozidel.

Vojenské cvičení Ground Pepper
Zdroj: AČR/Jolana Fedorková

Slovensko už loni hostilo největší logistické cvičení NATO a spřátelených států za posledních zhruba deset let. Nynější manévry jsou podle slovenského ministerstva obrany třetí původně neplánovanou vojenskou akcí svého druhu v letošním roce a podobná několikadenní cvičení mnohonárodnostních sborů pod patronátem Severatlantické aliance plánuje pořádat několikrát ročně; částečně tak vyvažuje skutečnost, že premiér Fico na území Slovenské republiky odmítl stálou základnu NATO.