USA hlásí vyléčenou ebolu a podezření na nový případ z Bruselu

Washington – Ebolou nakažený americký kameraman Ashoka Mukpo se uzdravil a bude propuštěn z nemocnice. Informovala o tom nemocnice v Omaze (stát Nebraska). Americká letiště k dnešnímu dni zavedla zpřísněné kontroly cestujících, v New Jersey zachytili pasažéra z Libérie a poslali ho na nemocniční vyšetření; do USA přiletěl z Bruselu.

Mukpo, který jako volný novinář pracoval pro americkou televizi NBC News, se infikoval v západoafrické Libérii a k léčení do USA ho přepravili počátkem října. „Fakt, že jsem se uzdravil z eboly, ve mně vyvolává pocit pokory,“ uvedl Mukpo v prohlášení pro tisk. „Příliš mnoho lidí nemělo tolik štěstí jako já. Jsem šťastný, že jsem naživu,“ dodal. Na svém twitterovém profilu pak napsal, že si stále není jistý, jakým způsobem se nemocí nakazil. Nelituje prý ale, že se do Libérie vrátil, aby „pomohl zalarmovat“ světovou veřejnost.

The knowledge that there's no more virus in my blood is a profound relief. I'm so lucky. Wish everyone who got sick could feel this.

Mukpo je již druhým pacientem s ebolou, kterého se podařilo lékařům z Omahy vyléčit. Prvním byl lékař a misionář Rick Sacra, který se zákeřnou nemocí nakazil v srpnu. Americký Národní ústav zdraví dnes v této souvislosti oznámil, že lékaři rovněž vylepšili označení zdravotního stavu zdravotní sestry Niny Phamové z „uspokojivého“ na „dobrý“.

Šestadvacetiletá Phamová se ebolou nakazila od Liberijce Thomase Duncana, který s nemocí do USA přicestoval z Afriky a který mezitím zemřel. Kromě ní se od Duncana nakazila také její kolegyně z dallaské nemocnice Amber Vinsonová. Tu v současnosti léčí v nemocnici v Atlantě. Stále však není jasné, jak se obě nakazily.

Na 4877 stoupl počet obětí eboly ve světě a zároveň je zaznamenáno 9936 případů onemocnění touto chorobou. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) chybí pro péči o pacienty v západní Africe 75 procent potřebného množství lůžek. 

New Jersey zadrželo podezřelého nemocného

Ve Spojených státech dnes začínají platit zpřísněná pravidla, která mají zabránit šíření eboly. Lidé přilétající ze západní Afriky musejí do země projít jedním z pěti letišť, na nichž se provádí testování na ebolu. Jako první testy zavedlo 11. října Kennedyho letiště v New Yorku. Zkontrolováno na něm bylo už přes 560 cestujících. Ani z jedné ze tří nejpostiženějších zemí - Sierry Leone, Guineje a Libérie - nelétají do USA přímé spoje, takže někteří z pasažérů projdou letišti, kde se testy neprovádí.

Stanice NBC dnes oznámila, že v Newarku (New Jersey) zachytili pasažéra z Libérie, který měl horečku a byl možná v prostředí, kde se vyskytovala ebola. Byl okamžitě hospitalizován. Na let do USA nastoupil v Bruselu. Ani z jedné ze tří nejpostiženějších zemí - Sierry Leone, Guineje a Libérie - nelétají do USA přímé spoje, takže někteří z pasažérů projdou letišti, kde se testy neprovádí.

Cvičení zdravotníků v USA pro případ, že se objeví osoba s podezřením na ebolu
Zdroj: ČTK/AP/Reed Hutchinson

Američané se eboly nebojí víc než špatné morálky

Generální tajemník Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) Elhadj As Sy dnes prohlásil, že epidemii eboly lze zvládnout do čtyř až šesti měsíců. Podmínkou je ale podle jeho slov „důsledná izolace nemocných, léčba potvrzených případů a bezpečné pohřbívání mrtvých“.

Ve světě virus eboly zabil už přes 4 500 lidí, většinu z nich v západní Africe, americkou veřejnost ovšem nákaza krvácivou horečkou neznepokojuje. Podle průzkumu veřejného mínění od renomovaného Gallupova ústavu se sice ebola v žebříčku hrozeb posunula mezi deset nejzmiňovanějších, vážným nebezpečím je ale jen pro pět procent dotázaných (podobně jako teroristé z Islámského státu, chyby vzdělávacího systému nebo úpadek morálky). Za největšího strašáka Američané označují výkon ekonomiky.

Nečekané prvenství Kuby

Poněkud překvapivé prvenství si v boji proti ebole připisuje Kuba, ač je od břehů Afriky vzdálená sedm tisíc kilometrů, posílá do zasažené oblasti stovky zdravotníků a v boji proti krvácivé horečce se tak stává vůdčí zemí. Zatímco západní země v čele s USA boj s nemocí podporují primárně finančně, ostrovní stát vyškolil 460 lékařů a sester ve způsobu ošetřování lidí nakažených nebezpečným virem. Skupina prvních 165 Kubánců dorazila do Sierry Leone v minulých dnech.

Kuba běžně pomáhá v oblastech postižených pohromami. Po úderu hurikánu Katrina v roce 2005 její vláda sestavila lékařskou skupinu rychlého nasazení a nabídla, že ji vyšle do New Orleansu. Ovšem Spojené státy, jak jinak, nabídku nepřijaly. Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro o víkendu v deníku Granma napsal, že v případě smrtelného nebezpečí eboly musejí USA a Kuba odložit vzájemné spory stranou.