Fowle je doma. O výměnný obchod s KLDR ale nešlo, ujistil Kerry

Washington/Pchjongjang - Jeffrey Fowle, který byl od května zadržován v KLDR, je zpátky v USA. Americký ministr zahraničí John Kerry ujistil, že propuštění Fowlea nebylo žádným výměnným obchodem. Severokorejská média informují, že vůdce země Kim Čong-un se rozhodl osvobodit jednoho ze tří zadržovaných Američanů „s ohledem na opakované žádosti amerického prezidenta Baracka Obamy“.

Fowle byl v Severní Koreji zatčen letos v květnu, pravděpodobně proto, že v hotelovém pokoji zapomněl bibli. Pchjongjang 56letého amerického občana obvinil z „protistátních zločinů“. V KLDR, která je ateistická a uctívá pouze své vůdce, je propagace křesťanství zločin. Fowleova rodina nicméně tvrdí, že Američan nebyl v Severní Koreji jako misionář.

Ministr Kerry dnes oznámil, že Washington je v kontaktu s rodinami dalších dvou Američanů vězněných v KLDR a doufá v jejich brzké osvobození. Spojené státy jsou rovněž podle Kerryho připraveny obnovit jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje.

„Doufáme, že v příštích týdnech, nebo možná měsících, se situace vyvine tak, že se budeme moci vrátit k jednacímu stolu. USA jsou na to zcela připraveny,“ řekl Kerry na společné tiskové konferenci se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně.

KLDR od šestistranných jednání o ukončení svého jaderného zbrojního programu, kterých se účastnily také Čína, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a Spojené státy, jednostranně odstoupila v roce 2008.

Vydáno pod