Halloween ve znamení eboly – ochranný oblek je v Americe hit

New York – Epidemie eboly děsí svět. Pár případů už se objevilo i ve Spojených státech. Smrtící virus přitom inspiroval výrobce hraček, ale i strašidelných halloweenských kostýmů, kteří slaví úspěch. Na sociálních sítích lidé diskutují, že se letos převléknou za zdravotníka – komplet v ochranném obleku, brýlích i botách. Ozývají se ovšem i kritické hlasy.

Obchodníci si mnou ruce, obleky proti ebole jsou v Americe populární. Prodávají se on-line za 80 dolarů (přes 1 600 korun). Podle ředitele newyorské kostymérny ale bude hodně obleků i domácí výroby. 

Halloween se slaví vždy poslední den v říjnu, kdy děti vyrážejí do ulic ve strašidelných kostýmech a koledují o sladkosti. Vypadá to, že tento rok budou otvírat Američané hlavně zdravotníkům.

Asistentka lékaře

„Za normálních okolností si myslím, že jsou humor a ironie skvělé, ale tahle věc s kostýmy – je to skutečné vtipné? Ebola vůbec není pod kontrolou.“ 

Šéf prodeje 

„Je to Halloween, jde o jeden den. Pokud to nějací lidé berou vážně, tak vůbec nevědí, o čem Halloween je.“

Kostýmem žijí i sociální sítě. „Halloween je za dveřmi. Sežeňte si oděv zdravotní sestry pracující s pacienty s ebolou, abyste zůstali v kurzu,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru. Někteří to ale považují za „hrozný nápad“. „Pokud se objevíte v obleku s tématikou eboly, nejen, že se s vámi přestanu bavit, zničím vás,“ píše se v jednom z dalších komentářů na Twitteru. 

Horrible Halloween Costume Ideas: Bio-hazard suit with „Anti-Ebola Task Force“ written on it.

Černý humor, vysvětluje firma prodávající obleky

Americká firma, která obleky nabízí, tvrdí, že se jen řídí současnými trendy. Přiznává ale, že lidé musejí mít „značný smysl pro humor“, aby si tento kostým oblékli. Ebola zabila v Africe přes 4 tisíce lidí. Ve Spojených státech zatím zemřel liberijský občan léčený v nemocnici v Dallasu. Od něj se nakazily dvě zdravotní sestry. 

O virus eboly je zájem i ve formě plyšové hračky

Ve Spojených státech je „in“ také plyšová hračka „ebola“. Podle agentury AFP je už vyprodaná. Na Vánoce tak mají zájemci patrně smůlu. 

V USA mají hračky sloužit „jako vzdělávací nástroje i zábavné dárky pro každého, kdo má smysl pro humor“. Vycházejí údajně z mikroskopických vzorů skutečných mikrobů. V prodeji je jich přes 150 druhů standardní nebo „obří“ velikosti.

Kromě virů, jako je například sněť slezinná (anthrax), si zájemci mohou objednat i výběr z klasických bacilů, jako je bakterie průjmu nebo dokonce z oblasti sexuálních nemocí - třeba chlamydii nebo kapavku. K dispozici jsou i různé druhy lidských buněk, a také třeba „havěť“, jako jsou blechy nebo octomilky. Mikroby se úspěšně prodávají také v Česku.