Smrt šéfa Totalu: Nic jsem neviděl, tvrdí řidič sněžného pluhu

Moskva - Řidič sněžného pluhu, který se na letišti v Moskvě srazil s letadlem šéfa ropné společnosti Total, podle svých slov ztratil orientaci. Nehodu jako jediný přežil. Vyšetřovatelům řekl, že skoro nic neviděl ani neslyšel. Ani prý netušil, že vjel na ranvej. Jeho rodina popřela, že by řídil opilý – trpí údajně chronickým srdečním onemocněním. Ruští vyšetřovatelé za účasti francouzských kolegů už začali prověřovat černé skříňky. Total mezitím jmenoval novým šéfem Patricka Pouyannea, který nahradí zesnulého Christopha de Margerieho.

Při nehodě na moskevském letišti Vnukovo zahynula kromě ředitele Totalu i tříčlenná posádka. Letoun se na vzletové dráze střetl se sněžným pluhem. Vyšetřovatelé předběžně za příčinu považují hrubou nedbalost letištních pracovníků.

„Informace získané ze zvukového záznamníku v kokpitu budou poslány na přepis a k hlasové identifikaci. Data z letového záznamníku budou rozšifrována a předložena technickým expertům,“ oznámil moskevský Mezistátní letecký výbor (MAK), který vyšetřuje nehody na území Společenství nezávislých států.

Řidič sněžného pluhu pro ruský Channel One TV

„Když jsem ztratil orientaci, nevšiml jsem si, že jsem vjel na dráhu. Letadlo se chystalo vzlétnout, a já jsem kvůli stroji prakticky nic neviděl ani neslyšel. Neviděl jsem ani světla, nic. A pak přišla srážka.“

Černé skříňky jsou prý moderní a v době nehody byly dobře chráněny, takže převod dat by měl být rychlý. Cílem vyšetřovací komise ale není ukázat na viníka – pouze zjistit příčiny havárie. Ruské úřady mezitím pokračují v prověřování poměrů na letišti, které již dříve náměstek ministra dopravy Valerij Okulov označil za „šlendrián“.

De Margerie se podle ruských médií zasazoval za pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medvěděvem a dalšími vládními představiteli.

Christophe de Margerie
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Christophe Ena

Total má nové vedení

Ropná společnost Total už jmenovala novým šéfem Patricka Pouyannea (51). Ten vedl v Totalu od roku 2012 divizi rafinerií a chemické výroby. U firmy působí od roku 1997. 

Předsedou správní rady se podle firemního sdělení stane po de Margeriem Thierry Desmarest, který byl v letech 1995–2007 výkonným ředitelem Totalu. Funkci však bude zastávat jen do konce roku 2015, kdy na jeho místo nastoupí Pouyanne. Ten tak bude od počátku roku 2016 zastávat obě nejvyšší funkce v podniku.