Mladý mystifikátor se dostal až ke králi, Španělé mu fandí

Madrid - Španělsko žije příběhem nenápadného dvacetiletého studenta ekonomie, který pronikl až do královského paláce, kde ho nikdo pořádně neznal. Pozvánku nedostal ani do VIP lóže fotbalového stadionu Realu Madrid. Mladík Francisco Nicolás Gómez-Iglesias vedl dvojí život hodný filmového hrdiny. Dokázal zfalšovat dokumenty policie a tajných služeb a ostatní přesvědčil o tom, že zastává důležité posty ve vládě. V očích mnoha Španělů je Francisco hrdina. Obviněn je z podvodu, padělání a falešné identity.

Student už ve Španělsku získal jistou proslulost. Jeho nikdo nezná, on zná všechny. Média mu přezdívají po hrdinovi z dětské knihy o nezbedném Mikulášovi. Jeho patálie zachycují desítky fotografií s podnikateli i politiky, včetně bývalého premiéra Aznara nebo krále Filipa VI. „Myslím si, že za touhle osobou je něco velmi důležitého,“ konstatoval šéf organizace Čisté ruce Miguel Bernad. 

Mladík se představoval jako státní úředník, člen vládní strany nebo agent tajných služeb. Lidé mu věřili a usazovali ho po svém boku. Policii zaujal, až když se snažil dostat na recepci americké ambasády. Tajemství dvacetiletého studenta z Madridu vyšla na povrch. „Měl přístup k informacím o jakémkoli španělském občanovi, o poznávacích značkách a tak dále,“ poznamenal Bernad. 

Španělsko žije kauzou mystifikátora, který pronikl ke králi (zdroj: ČT24)

Mladík si ale mimo přístupu na přísně střežené akce dokázal zajistit třeba majáček na auto, který používal při dopravních zácpách, a vydělal i dost peněz. Za zprostředkování obchodu s nemovitostmi si pod falešnou identitou vládního poradce nechal zaplatit 25 tisíc eur (asi 700 tisíc korun). „Kupec mu neuvěřil a udal ho. Úřady Franciska viní z podvodů a používání falešné identity,“ podotkl Bernad. 

Španělsko žije kauzou mystifikátora, který pronikl ke králi
Zdroj: ČT24

Blamáži čelí kvůli mladíkovi i policie. Velitelé se brání, že prošel kontrolou a byl neškodný. „Nerozumím, jak dvacetiletý člověk, který využívá jen svou výmluvnost, dokáže pod vlastním jménem proniknout na konference a další události a místa, aniž by jeho chování kohokoli znepokojilo,“ řekla soudkyně Mercedes Pérezová Barriosová.

I Česko má slavného mystifikátora 

Případ podobný tomu španělskému se přitom stal i v Česku, kde se podobným mystifikacím věnoval Lukáš Kohout. Ten vystupoval jako asistent, vedoucí kanceláře nebo mluvčí exministra zahraničí Jana Kavana. Jeho jménem dokonce objednával lety do zahraničí (čtěte víc). 

Lukáš Kohout
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Severočeského aktivistu soud před čtyřmi lety podmínečně propustil po uplynutí zhruba dvou třetin trestu. Českolipský okresní soud ale v létě rozhodl, že Kohout nenaplnil podmínku propuštění – vést řádný život a dodržovat dohled probační služby. Musí proto ve vězení strávit i zbytek trestu. Kohout je totiž spojený s protiromskými demonstracemi na severu Čech.