Kouřit se už nebude ani u Reynoldsů…

New York – V práci si už od příštího roku nezapálí ani zaměstnanci podniku, kde se dělají legendární camelky. Druhá největší tabáková společnost v USA Reynolds American totiž zavede v kancelářích, zasedacích místnostech, na chodbách a ve výtazích zákaz kouření cigaret, doutníků i dýmek. Ve firmě, kterou proslavily především značky Camel a Pall Mall, je už nyní kouření zakázáno ve výrobních prostorách, jídelnách a firemních tělocvičnách.

Mezi 5200 zaměstnanci je zhruba 20 procent kuřáků. To je o něco více, než je celostátní průměr v USA, kde kuřáci tvoří zhruba 18 procent dospělé populace. Nová protikuřácká opatření začnou platit, až firma zřídí kuřárny pro ty, kteří si budou nadále chtít zapálit vevnitř. Nebudou se přitom vztahovat na ty zaměstnance, kteří používají například elektronické cigarety nebo jiné tabákové výrobky bez dýmu, jako je šňupací nebo žvýkací tabák. „Věříme, že to je správné rozhodnutí a že se jím přizpůsobíme současným normám a standardům,“ sdělil mluvčí podniku.

Největším americkým výrobcem cigaret je Philip Morris USA. Jeho majitel, společnost Altria Group, v současnosti neumožňuje kouřit ve výrobních provozech a na místech, jako jsou výtahy nebo chodby. V kancelářských budovách či jídelnách existují prostory vyhrazené pro kuřáky, kteří se této zdraví škodlivé činnosti mohou dál oddávat v samostatných kancelářích. Kouřit se nesmí ani v prostorách londýnské centrály koncernu British American, který je výrobcem cigaret Lucky Strike. Podle mluvčího firmy je to ale způsobeno ochranou nekuřáků v zemi.