Čerstvý koordinátor boje s ebolou pojede za EU na západ Afriky

Brusel - Summit Evropské unie dnes rozhodl, že evropským koordinátorem boje proti ebole bude nový kyperský eurokomisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Christos Stylianidis. O zřízení této funkce rozhodli ministři zahraničí členských zemí EU v pondělí v Lucemburku. Koordinátor má napomoci řízení evropské odpovědi na epidemii, která už zabila přes 4870 lidí. První případ eboly dnes potvrdilo i Mali. Epidemie tak zasáhla už šest zemí na západě Afriky.

Europoslanec a bývalý mluvčí kyperské vlády Stylianidis během svého nedávného slyšení v europarlamentu uvedl, že hodlá co nejdříve zamířit do zemí postižených v západní Africe ebolou. „Má první cesta povede do postižených oblastí, abych si utvořil vlastní názor. Mezi nemocnými lidmi budu schopen vytvořit plán,“ uvedl tehdy. Podle prohlášení lidovecké frakce v europarlamentu, jíž je členem, bude vůbec prvním mezinárodním činitelem, který oblast navštíví.

Západoafrický stát Mali potvrdil první případ eboly v zemi. Pacientem je dvouletá holčička, která nedávno přijela ze sousední Guineje. Mali je tak šestou západoafrickou zemí, kam se dosud nejhorší epidemie zákeřné choroby zatím rozšířila. Dvěma z nich, Nigérii a Senegalu, se ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezitím podařilo se s nákazou vyrovnat. Nakaženou holčičku v Mali přijali ve středu v nemocnici ve městě Kayes na západě země. Všichni lidé, kteří s ní přišli do styku, byli umístěni do karantény.

„Ebola je pro nás závod s časem. Musíme se vypořádat jak s akutní situací, tak nalézt střednědobé a dlouhodobé řešení,“ řekl končící předseda Evropské komise José Barroso. Lídři evropských zemí rovněž jednají o návrhu poskytnout postiženým západoafrickým státům na boj s ebolou jednu miliardu eur (27,5 miliardy korun). Největší díl nákladů před jednáním přislíbila nést Británie, která na boj s ebolou hodlá vyhradit 200 milionů eur. Česko se podle premiéra Bohuslava Sobotky chystá v rámci humanitární pomoci africkým zemím věnovat 15 milionů korun.

Vysoce nakažlivá ebola zabila podle nové bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 4870 lidí, z toho 2700 připadá na Libérii. Ve třech západoafrických zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - se ebolou nakazilo přes 9930 osob, více než 4660 z nich v Libérii. WHO se ovšem domnívá, že tato čísla neodpovídají realitě a nakažených i mrtvých je zřejmě víc. Nejtěžší situace je v Sieře Leone, kde se ebola vyskytuje téměř na celém území. WHO dnes také oznámila, že přes velké obavy z dalšího šíření eboly do světa nepovažuje za nutné, aby státy přestaly pořádat velká mezinárodní setkání. Riziko by se prý mělo posuzovat případ od případu. Vyslovila se také proti preventivnímu vyloučení účastníků z postižených západoafrických států z takových akcí.

Omezení vstupu pro občany tří postižených států západní Afriky už v různých formách zavedly například Haiti, Dominikánská republika, Kolumbie nebo Jamajka. Podle odborníků WHO mají případné kontroly cestujících po příletu, které zavedlo již několik zemí včetně Česka, pouze „omezený efekt“. Důležité jsou prý hlavně odletové kontroly na západoafrických letištích. Při těch zdravotníci prohlédli již asi 36 000 lidí, zhruba u stovky odlet ze země nedoporučili.

Jedním z hlavních úkolů WHO pro příští dny je prý sehnat dostatečný počet zdravotnického personálu pro boj s ebolou přímo v Africe. Podle poslední zprávy organizace se nemocí nakazilo 443 ošetřovatelů a 244 jich nemoci podlehlo. Nejvíce v tomto smyslu pomohla Kuba, která vyslala už 165 lékařů a ošetřovatelek do Sierry Leone. Dalších 83 jich hodlá poslat do Libérie a Guineje. Státy Africké unie dnes oznámily, že chtějí na pomoc západu kontinentu vyslat 1000 lékařů a zdravotních sester.

Guinea oznámila, že rodina každého pacienta zemřelého na ebolu dostane díky mezinárodní pomoci 10 000 dolarů (218 000 Kč). Agentury OSN požádaly dárce o miliardu dolarů, do minulého týdne získaly zhruba 38 procent této sumy.

Vydáno pod