Počet obětí eboly se blíží pěti tisícům

Ženeva/Nuakšott/New York – Přes 10 tisíc nakažených a 4922 mrtvých. Taková je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bilance epidemie eboly, na niž se umíralo téměř výhradně v trojici nejpostiženějších zemích – Guineji, Libérii a Sieře Leone. Mauritánie se údajně rozhodla uzavřít všechny pozemní hraniční přechody do Mali, kde se objevil první případ nákazy. Tři americké státy zavedly karanténu pro zdravotníky vracející se z Afriky.

Ve třech zemích, kde naplno propukla epidemie eboly, zemřelo 4912 lidí z 10 114 nakažených. Zbylé případy infekce a deset případů úmrtí připadají na dalších pět států. Nemoci podlehl například Liberijec, který přicestoval s nákazou do USA, či dvojice duchovních, které z Afriky evakuovalo Španělsko. Další Afričan zemřel v Německu, kam byl převezen na léčení. Několik případů nákazy se vyskytlo ve Spojených státech a Španělsku. Ebola se vyskytla i v Nigérii se Senegalem, obě země již ale WHO oficiálně prohlásila za bezpečné, neboť se zde podařilo šíření nákazy zastavit.

První případ naopak ohlásilo Mali, kam ze sousední Guineje přicestovala dvouletá holčička, která již nákaze podlehla. Prezident Mali ale dnes uvedl, že země svou hranici s Guineou nezavře. Mauritánie, západní soused Mali, se prý naopak rozhodla uzavřít všechny pozemní hraniční přechody do Mali. Nedaleko jejich společné hranice byl maliský případ eboly tento týden potvrzen.

Americké státy New York, New Jersey a Illinois začaly automaticky umísťovat do karantény zdravotnické pracovníky vracející se ze západoafrických zemí zasažených ebolou. Stejný krok nyní zvažuje rovněž federální vláda Spojených států. V pátek se prezident Barack Obama opět obrátil na Američany s výzvou, aby i přes případy eboly nepanikařili. Vyhlášené opatření se týká zdravotnických pracovníků, kteří se z postiženého regionu vrací přes newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho nebo letiště Newark v sousedním New Jersey. Délka nucené karantény je stanovena na 21 dní, což odpovídá inkubační době nemoci. Rozhodnutí států New York a New Jersey přišlo poté, co se potvrdila nákaza u lékaře z New Yorku.

Lidé přilétající do USA ze západní Afriky musejí do země projít jedním z pěti letišť, na nichž se provádí testování na ebolu. Jsou jimi Newark, letiště Johna F. Kennedyho, washingtonské Dullesovo letiště, chicagské letiště O'Hare a atlantské Hartsfield-Jackson. Nařízení o povinné karanténě ve třech státech zavedená federální opatření překračuje.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Přenáší se přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. V současné době neexistují proti virovému onemocnění žádné schválené léky a vakcíny, několik slibných preparátů se ale zkouší. Dvě nadějné očkovací látky se testují v Evropě, Africe a v USA, výsledky mají být známé do prosince. WHO proto předpokládá, že do poloviny příštího roku by se do Afriky mohly dostat stovky tisíc vakcín proti ebole.