Britský ministr: Přistěhovalci zaplavili města, postaráme se o to

Londýn – Mezi opatřeními na snížení imigrace, jež zvažuje britská vláda, je i limit pro počet občanů Evropské unie, kteří by směli pracovat v Británii. Podle ministra obrany zaplavili britská města přistěhovalci a britští obyvatelé žijí v obklíčení. Evropská komise tvrdí, že podobný krok by porušoval unijní zákony, Londýn ale doufá, že se mu podaří vyjednat jejich změnu.

Britský premiér David Cameron slíbil Britům, že brzy nově projedná s partnery vztahy Británie s EU a uspořádá v případě svého znovuzvolení na jaře 2015 referendum v roce 2017 o setrvání země v Unii. V příštích týdnech má voličům a evropským partnerům oznámit plány na omezení přistěhovalectví.

„Nemůžeme jen říkat, že to platí 50 let a není možné to nikdy změnit. Věci se v Evropě změnily. Zvláště uvažujeme o počtech. Je správné povolovat velkému počtu lidí přicházet do jednotlivých sektorů, zvláště do některých oblastí země, bez jakéhokoli omezení?“ řekl konzervativní ministr obrany Michael Fallon.

Podle oficiálních statistik přišlo z EU do Británie od března 2013 do března 2014 na 131 tisíc pracovníků, což bylo o 95 000 více než v předchozích 12 měsících. Londýn také zdůrazňuje, že nezaměstnanost občanů EU v Británii se ve 2. čtvrtletí 2014 zvýšila o 17 procent oproti 2. čtvrtletí loňského roku. Odpůrci omezování imigrace z EU zdůrazňují, že přistěhovalci více platí na daních, než pobírají na dávkách. Stejně tak by některá odvětví, například zdravotnictví, bez imigrantů měla velké problémy.

Podle ministra britská města „zaplavili“ přistěhovalci a britští obyvatelé těchto měst žijí v obklíčení. V některých regionech by se velký počet zahraničních dělníků a cizinců žádajících podporu měl prý držet pod kontrolou. V opačném případě hrozí nebezpečí, že budou imigranti dominovat, řekl Fallon s použitím slovníku, který listu The Guardian připomněl nekompromisní projevy bývalé premiérky Margaret Thatcherové ze 70. let minulého století.

„V některých oblastech, zejména na východním pobřeží, se města cítí být obklíčena velkým počtem zahraničních dělníků a lidí žádajících podporu. Je naprosto správné, že se o to chceme postarat,“ uvedl ministr.

Dosluhující předseda Evropské komise José Manuel Barroso v pondělí varoval Británii, že záměr omezit přistěhovalectví z ostatních zemí EU by nejspíš porušoval unijní zákony. „To je současný postoj. Zvažujeme to změnit, aby se zajistila nějaká kontrola (počtu přistěhovalců),“ reagoval Fallon na Barrosova slova. Na adresu německé kancléřky Angely Merkelové, která dnes v britském deníku The Times potvrdila svůj odpor vůči nějakému omezení svobody pohybu pracovních sil po EU, řekl, že ještě neviděla britské návrhy.

Cameronova vláda konzervativců a liberálních demokratů jedná pod tlakem euroskeptického křídla Konzervativní strany a zvyšující se popularity nacionalistické a protievropské Strany nezávislosti spojeného království (UKIP). Ta těží z tvrdé kritiky EU a množství přistěhovalců v zemi a již dosáhla významných volebních vítězství.

Cameron před týdnem řekl, že jádrem jeho plánovaného vyjednávání nových podmínek pro Británii v EU bude přistěhovalecké právo. Svou představu v této oblasti ale neupřesnil. Deník The Times s odvoláním na nejmenované zdroje krátce po premiérovu oznámení uvedl, že Cameron chce omezit počet málo kvalifikovaných imigrantů z EU, kteří by se mohli ucházet o práci v Británii.