Na Ukrajině vyhrál prezidentův Blok, premiér asi zůstane

Kyjev – Vítězem ukrajinských parlamentních voleb se podle očekávání stal Blok Petra Porošenka. Vyplývá to ze tří průzkumů provedených u volebních místností. Zisk prezidentského Bloku se pohybuje kolem 23 procent. Na druhém místě je s odstupem pouhých dvou procent Lidová fronta ministerského předsedy Arsenije Jaceňuka, který si možná nadále udrží premiérský post. Volby tak potvrdily prozápadní směřování země poznamenané válkou a hospodářskými problémy; o vládní koalici se bude jednat hned v pondělí.

K urnám přišlo necelých 41 procent oprávněných voličů, tedy méně než k nedávným prezidentským volbám. Nejmenší účast byla v Luhanské a Doněcké oblasti, kde hlasovalo kolem 27 procent voličů. Volby podle ústřední volební komise proběhly bez závažnějších incidentů.

Podle odhadů se do parlamentu mělo dostat sedm politických stran, na Ruskem anektovaném Krymu a v oblastech ovládaných separatisty se nehlasovalo. Volební místnosti se uzavřely v 19:00 našeho času. Ústřední volební komise by měla předběžné výsledky oznámit v pondělí.

Jaceňuk zřejmě zůstane premiérem

Po zveřejnění prognóz volebních výsledků řekl šéf Porošenkova volebního štábu, že vítězná strana možná ponechá post premiéra Jaceňukovi. Prezidentský blok již před volbami připravil návrh koaliční smlouvy, která obsahuje jasný harmonogram reforem. Kdo tento program bude připraven realizovat, stane se premiérem a šéfem parlamentu, řekl šéf Porošenkova štábu Jurij Lucenko. Řekl, že do vládní koalice budou pozvány všechny „strany Majdanu“.

Arsenij Jaceňuk v bojovém vozidle
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Kravchenko

Porošenko v první reakci na Twitteru blahopřál voličům k úspěšným volbám. Podle šéfa hnutí UDAR Vitalije Klička, který byl jedničkou na kandidátce Porošenkovy strany, získaly poprvé v ukrajinských dějinách absolutní většinu v parlamentu demokratické síly. „Není pochyb o tom, že vytvoří koalici,“ uvedl Kličko.

Демократичні вибори до Верховної Ради в Україні відбулись! Вітаю українців. Результати Національного екзит-полу: pic.twitter.com/DoBYx2sWhG

Vítězové…

Za prvním Blokem Petra Porošenka a druhou Lidovou frontou obsdilo podle anket třetí místo hnutí Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, které by mělo získat až 14 procent hlasů. Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu zřejmě ještě překoná Radikální strana populisty Oleha Ljaška s šesti až osmi procenty, Opoziční blok dědiců bývalé vládní proruské Strany regionů se zhruba stejným procentem hlasů, nacionalistická strana Svoboda se šesti až sedmi procenty a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s 5,6 procenta hlasů. 

Výsledky voleb, potvrdí-li se, jsou jistým překvapením, protože vysoká volební podpora Lidové fronty se nečekala a nepotvrdil se ani předpovídaný náskok Porošenkovy strany. Zklamáním pro voliče Oleha Ljaška je naopak výsledek Radikální strany, která v předvolebních průzkumech figurovala jako druhá.

V nově zvoleném ukrajinském parlamentu zasedne s největší pravděpodobností i vůdce ukrajinské extrémní pravice Dmytro Jaroš, který kandidoval v Dněpropetrovské oblasti. Šéf Pravého sektoru se o mandát neucházel na kandidátce své strany, ale jako nezávislý v jednomandátovém volebním obvodě. Ve svém obvodě prý zvítězil s velkým náskokem, Pravý sektor ve volbách neuspěl.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

… a poražení

Do parlamentu se asi překvapivě nedostane Silná Ukrajina ministra hospodářství a guvernéra centrální banky Serhije Tihipka. Poprvé ve 23letých dějinách ukrajinské nezávislosti nebudou v parlamentu s necelými třemi procenty komunisté. Radikální nacionalisté z Pravého sektoru získali podle průzkumů kolem dvou procent hlasů. Za branami sněmovny by měla zůstat i Občanská pozice exministra obrany Anatolije Hrycenka. Průzkum u volebních uren organizovalo několik zahraničních a ukrajinských organizací včetně Gallupova ústavu.

Šéf proruského Opozičního bloku Jurij Bojko spoléhá na to, že voliči dotázaní u volebních uren se ostýchali sčítacím komisařům říci o svém hlasování pravdu. Blok prý nyní vrhne všechny síly na to, aby při sčítání hlasů nedocházelo k machinacím.

Průzkumy potvrzují, že ukrajinský parlament stojí před politickým zemětřesením. Dřívější převaha proruských poslanců je minulostí a jako základ budoucí vládní koalice se rýsuje spojenectví Porošenka s Jaceňukem. S podporou Svépomoci proevropsky orientovaného lvovského starosty může mít nový kabinet silnou parlamentní oporu. Také Tymošenková vyjádřila radost z toho, že poprvé od získání nezávislosti bude mít země proevropský parlament. Strana Vlast je podle ní připravena ze všech sil podporovat vládu, kterou si lid zvolil.

Vizitky stran, jež se zřejmě dostanou do ukrajinského parlamentu:

  • Blok Petra Porošenka – Program strany se shoduje s tím, co ve funkci prezidenta prosazuje její „čestný vůdce“ Porošenko, tedy jednotu ukrajinského státu, decentralizaci moci a plné členství v EU.
  • Lidová fronta – Proevropská strana, kterou zformoval letos v březnu premiér Arsenij Jaceňuk.
  • Svépomoc – Křesťansky zaměřená a proevropská strana, kterou založil v prosinci 2012 starosta Lvovu Andrij Sadovyj.
  • Radikální strana – Populistická a současně proevropská strana, založená v srpnu 2010. V jejím čele stojí poslanec, novinář a vystudovaný pedagog Oleh Ljaško.
  • Opoziční blok – Sdružuje stoupence bývalého režimu, zejména z bývalé vládní proruské Strany regionů. V čele stojí Jurij Bojko, jenž byl od prosince 2012 do letošního února vicepremiérem Ukrajiny.
  • Svoboda – Nacionalistická strana, podle oponentů až krajně pravicová. Vystupuje proti vlivu Ruska na Ukrajině a ostře se vymezuje vůči komunistické minulosti země. Šéfem strany je Oleh Ťahnybok.
  • Vlast – Proevropsky a umírněně nacionalisticky zaměřená strana, založená expremiérkou Julijí Tymošenkovou.

Koalice bude sestavena do deseti dnů, slibuje Porošenko

„Včera jsem vás všechny žádal, abyste hlasovali pro reformy, pro demokracii a pro ty, kteří otevřou Ukrajině dveře do Evropy. Dnes vám všem děkuji, že jste mě vyslyšeli a nesmírně tím pomohli naší zemi,“ prohlásil po volbách Porošenko s tím, že Ukrajinci podpořili prezidentský plán na dosažení míru na východě země. Řekl rovněž, že do deseti dnů by chtěl dokončit jednání o příští vládní koalici.

„Víc než dvě třetiny voličů, kteří se zapojili do voleb, podpořily intenzivní a nezvratnou orientaci ukrajinské politiky směrem k Evropě,“ konstatoval Porošenko v prohlášení. Budoucí parlament se podle něj bude moci opřít o „demokratickou, reformní, proukrajinskou a proevropskou většinu“. Ocenil také, že poprvé po 96 letech nebudou v parlamentu komunisté. Na tiskové konferenci později Porošenko potvrdil, že koaliční jednání začnou hned v pondělí. „Odklad reforem se rovná smrti,“ zdůraznil. Ústřední volební komise má podle zákona deset dní na vyhlášení oficiálních konečných výsledků, a to je podle prezidenta dostatečně dlouhá doba na dokončení koaličních jednání.

Petro Porošenko na povolebním brífinku
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Analytici nicméně upozorňují, že Opoziční blok, který podporují hlavně ruskojazyční stoupenci spolupráce s Moskvou, s přehledem zvítězil ve východní části země. Podle průzkumů tam získal 29 procent hlasů, zatímco vítězný Porošenkův blok zhruba polovinu a Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka deset procent. Volby tak neodstranily rozdělení země na proevropský západ a střed a proruský východ a jih.

Puškov: Nová vláda Ukrajině nic nového nepřinese

Budoucí ukrajinská vláda sestavená na základě dnešních voleb nemůže dát Ukrajině nic nového, řekl dnes v prvním komentáři k odhadu volebních výsledků vlivný ruský poslanec Alexej Puškov, šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu. „Ukrajinu nečeká proces integrace, ale úplná ztráta nezávislosti za ty groše, které ji předhodí Spojené státy a Evropská unie. Ukrajinu čeká neradostná budoucnost,“ komentoval Puškov s tím že volby změnu struktury dosavadní vlády nepřinesou.

Vyhrál „Čokoládový likér“

Svéráznou prognózu výsledků dnešních ostře sledovaných parlamentních voleb na Ukrajině dnes na svém blogu publikoval ještě před uzavřením volebních místností známý ukrajinský novinář Pavlo Šeremet. Jeho předpověď se údajně opírala o průzkum provedený průběžně u volebních místností. Protože volební zákon zakazoval publikovat předpovědi výsledků před skončením hlasování, figurovaly v prognóze místo politických stran alkoholické nápoje.

Vítězem voleb se podle Šeremetova průzkumu stane podle očekávání s 22 až 25 procenty prezidentský Blok Petra Porošenka, který bloger překřtil s odkazem na prezidentův hlavní byznys Čokoládový likér. Miliardář Porošenko je totiž majitelem prosperující sítě čokoládoven Roshen. Na druhém místě vyšla Šeremetovi Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s 18 až 21 procenty, což označil novinář jako Frontovou vodku. Za ní následuje s deseti procenty politická strana Svépomoc, tedy likér Starý Lvov, protože vůdce strany Andrij Sadovyj je lvovským starostou. Těsně za ním má následovat Opoziční blok, který je oporou proruských voličů. Moskevská vodka podle Šeremeta dostane téměř deset procent hlasů, což by bylo překvapení. Do parlamentu se prý ještě dostane populistická Radikální strana Oleha Ljaška (Samohon) a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, jinak víno s názvem Rusalčino mléko. Vodka Lenin, tedy komunisté, ani koňak Plukovník, tedy Občanská pozice exministra obrany Anatolije Hrycenka, se prý do sněmovny nedostanou.