Bulharský expremiér Borisov sestaví vládu s podporou nacionalistů

Sofia - Vítěz bulharských parlamentních voleb, bývalý premiér Bojko Borisov, dnes oznámil, že je s to vytvořit menšinovou vládu díky kompromisu s dvěma menšími politickými formacemi. Konzervativci s ním vstoupí do koalice přímo, nacionalisté jeho kabinet podpoří zvenčí. Podle agentury AFP to Borisov řekl během slavnostního zahájení zasedání nového parlamentu. Zákonodárný sbor vzešel z voleb, jež se uskutečnily před více než třemi týdny.

Borisovova středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) získala ve volbách nejvíce hlasů. Nikoli však tolik, aby mohla sama vytvořit stabilní vládu s podporou většiny poslanců. Strana dostala od voličů 32,7 procenta hlasů, což jí ve 240členném Lidovém shromáždění zajistilo 84 křesel.
 
Koalici chce uzavřít s konzervativním Reformním blokem, který má v parlamentu 23 členů. Tuto vládu podle Borisova podpoří ještě nacionalisté z Vlastenecké fronty, kteří mají 19 poslanců. V kabinetu ale nezasednou. Menšinová vláda se tak bude opírat o 126 poslanců.

Borisov, který je bývalým úspěšným karatistou a bodyguardem, stál v čele bulharské vlády v letech 2009 až 2013. Příští kabinet bude již pátým za poslední dva roky. „Jsem ochotný jít do čela takové vlády,“ prohlásil Borisov. „Jsem připraven na jakékoli řešení, pokud zajistí stabilitu,“ dodal.
 
Programové cíle vlády mají být projednány v průběhu týdne.

  • Předčasné volby, již druhé během dvou let, měly v Bulharsku ukončit politickou krizi. Za poslední dva roky se v této zemi zmítané hospodářskými problémy vystřídaly už čtyři vlády. K volbám nepřišla ani polovina voličů, tedy ještě méně než před 18 měsíci.
Vydáno pod