O Mistralech pro Rusko podumá Francie ještě další měsíc

Paříž – O dodání první bojové lodě Mistral Rusku rozhodne Francie až v listopadu. Prohlásil to dnes francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Předání plavidla Paříž už dříve podmínila plným dodržováním příměří na Ukrajině. Tam se sice situace po jeho vyhlášení poněkud uklidnila, bojuje se ale stále. Podle plánu mělo Rusko první loď třídy Mistral převzít koncem tohoto týdne.

„Prezident řekl, že pokud se politické podmínky nezmění, nebude uvažovat o povolení dodávky. Rozhodne v průběhu listopadu,“ upřesnil ministr s odvoláním na vyjádření hlavy státu Francoise Hollanda. Zopakoval, že Francie dá Rusům moderní loď jen tehdy, pokud na Ukrajině bude platit trvalý klid zbraní a najde se politické řešení krize.

Mistraly pro Moskvu: Nejdřív ano, potom zase ne

Kontrakt v hodnotě 1,12 miliardy eur (téměř 31 miliard korun) na dvě výsadková plavidla Mistral, která při misích můžou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy před ukrajinskou krizí. Francie nejprve měla v úmyslu kontrakt dodržet s tím, že se embargo Západu vůči Rusku nevztahuje na již uzavřené smlouvy. V červenci pak podmínila dodávku vývojem na Ukrajině a počátkem září překvapivě oznámila, že realizaci kontraktu odkládá. Pak ale upřesnila, že ve vybavování lodí zatím dělníci pokračují a že o Mistralech rozhodne koncem října – podle toho, zda se na Ukrajině bude dodržovat příměří. To platí oficiálně od 5. září, přestřelky armády s povstalci ale na východě Ukrajiny dál pokračují.

Výsadkové lodě třídy Mistral, které je možné použít také jako velitelská plavidla, vznikly jako klíčová součást zaměření francouzských sil na obojživelné operace. Loď pojme až 16 vrtulníků – osm útočných Kamov Ka-50/52 a osm víceúčelových strojů Ka-29 Helix. Může nést výsadkové čluny, 40 tanků, 70 motorových vozidel a až 700 vojáků. Loď Mistral, první své třídy, vstoupila do služby v roce 2006. Podílela se například na pátrání po dopravním letadle Air France, které zmizelo na cestě z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009. Francouzské námořnictvo využívá rovněž sesterská plavidla Tonnerre a Dixmunde.

Západ obviňuje Rusko, že podporuje povstalce na východě Ukrajiny v jejich střetnutí s Kyjevem. Francouzští spojenci v NATO v čele s USA zdůrazňují, že z Ruska se na pozadí ukrajinské krize stal z někdejšího partnera potencionální nepřítel, a vyvíjejí tlak na Paříž, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala.

První loď nazvaná Vladivostok je připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii cvičilo 400 ruských námořníků. Druhá loď Sevastopol by měla být hotová do konce příštího roku. Rusko by po dodávce prvních dvou plavidel chtělo získat ještě další dvě, ta by ale měla vzniknout licenčně přímo v Rusku. Moskva nicméně v důsledku francouzského odložení kontraktu už před časem prohlásila, že se bez francouzských Mistralů přinejhorším obejde a že si lodě tohoto typu dokáže postavit sama.

Válečná loď Mistral v přístavu v Petrohradě
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky
Vydáno pod