EU protiruské sankce zatím nezruší ani nezmírní

Brusel - Evropská unie se rozhodla zachovat sankce proti Rusku za jeho účast v konfliktu na Ukrajině. Ke zmírnění nebo zrušení restrikcí není žádný důvod. Vyplývá to z úterního setkání velvyslanců 28 členských zemí, kteří o dopadech sankcí a vývoji situace na východě Ukrajiny jednali.

„V současné době není důvod ke změně omezujících opatření EU vůči Rusku,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný diplomatický zdroj po setkání velvyslanců s tím, že rozhodnutí schválili minulý týden představitelé členských zemí na summitu v Bruselu. To tehdy ostatně uvedl i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Není možné mluvit o nějakém snižování, odbourávání sankcí vůči Ruské federaci,“ prohlásil před týdnem. Příměří na východě Ukrajiny se podle něj sice „jakžtakž drží s velkými problémy“, ale ruská strana neplní body, které pro ni plynou z několikabodového plánu o příměří. Připomněl například závazky týkající se monitoringu hranice. Naopak na ukrajinské straně jsou podle něj vidět konkrétní legislativní a další kroky.

„Členské státy se spíše shodují v tom, že nedošlo k žádnému pozitivnímu vývoji v terénu nebo k změně postoje Ruska, které by odůvodňovaly přehodnocení sankcí,“ řekl AFP diplomatický zdroj. Podle něho se „výrazně zhoršily vztahy“ mezi Bruselem a Moskvou. Velvyslanci prý většinou jednali o dopadech sankcí EU vůči Rusku a o situaci na místě s tím, že Unie bude nadále sledovat situaci na východě Ukrajiny a zejména uplatňování dohody o příměří ze začátku září. Příměří pomohlo zmírnit napjatou situaci, ale boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami pokračují.

Evropská unie vyhlásila několik fází sankcí vůči společnostem a ruským úředníkům, i proruským separatistům. Poslední série sankcí přijatá na začátku září ještě více omezuje možnosti financování na zahraničních trzích pro pět bank a šest firem působících v oblasti ruské obrany a energetiky, včetně ropného gigantu Rosněfť. Investoři EU nemohou nakupovat dluhopisy a akcie vydané těmito institucemi nebo jim poskytovat úvěry s dobou splatnosti delší než 30 dnů. Unie tehdy rovněž rozšířila opatření v oblasti zmrazení majetku a zákazu udělování víz, které se nyní týkají 119 lidí, včetně příbuzných ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je zřejmé, že sankce fungují,“ řekl jeden evropský diplomatický zdroj. „Dokonce zapůsobily velmi rychle, když se podíváte na pokles rublu nebo na skutečnost, že Rusko muselo sáhnout do svých rezerv, aby vyhovělo potřebám financování postižených podniků,“ dodal. Rubl v úterý klesl na nové rekordní minimum vůči euru a dolaru v důsledku odchodu zahraničních investorů. V tomto kontextu škodí ruské vládě i klesající ceny ropy. Ruské příjmy jsou na vývozu ropy a zemního plynu přitom velmi závislé.

Vydáno pod