Sesutá půda na Srí Lance pohřbila více než 100 lidí

Kolombo - Více než 100 mrtvých si pravděpodobně vyžádal sesuv půdy, který dnes zavalil domky zaměstnanců čajové plantáže v centrální části Srí Lanky. Půda se sesunula v důsledku neobvykle silných monzunových dešťů.

K sesuvu půdy došlo v půl osmé ráno místního času a smetl 150 domků zaměstnanců čajové plantáže v okrsku Badulla, asi 220 kilometrů východně od hlavního města Kolomba. Dosavadní zprávy médií hovořily o potvrzených 16 mrtvých a více než 300 pohřešovaných.

Tam, kde příbytky zaměstnanců stály, je nyní rozlehlá plocha zasypaná zeminou a bahnem. Armáda poslala na pomoc se záchrannými pracemi vojáky i leteckou podporu. Do pátrání po pohřešovaných se zapojilo několik policejních jednotek.

Ministr pro řešení přírodních katastrof Mahinda Amaravíra prohlásil, že 75 dětí uniklo neštěstí, protože byly v okamžiku tragédie ve škole. Žáci, kteří odešli na vyučování v ranních hodinách, nalezli po návratu na místě své vesnice jen rozsáhlou plochu zasypanou zeminou a bahnem. Podle Amaravíry je sesuv nejméně tři kilometry dlouhý.

Sesuvy půdy na Srí Lance
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Po možných přeživších dnes podle agentury AP pátralo na 500 vojenských i civilních záchranářů. Záchranné akce ale na místě komplikovala hustá mlha. „Některé domy jsou zavaleny až devítimetrovou vrstvou bahna,“ uvedl podle agentury AFP místní vojenský zřízenec Mano Perera.

Agentura Reuters informovala, že lidé z postižené vesnice dostali již v letech 2005 a 2012 radu, aby se z místa odstěhovali kvůli velkému riziku sesuvů, ale mnozí varování nedbali. V červnu při podobné situaci srážky uvolnily půdu, která pohřbila 22 lidí a další stovky odstřihla od domova. Nynější období dešťů na Srí Lance trvá od října do prosince.