Místo, kde ebola začala řádit. Nákazy se zatím zbavilo, cejchu nikoliv

Konakry – Na začátku byla malá vesnice na jihu Guineji, kterou znali maximálně místní a pár dalších z okolí. Tedy až do doby, než vyšlo najevo, že největší epidemie eboly v historii vypukla před rokem právě tady. Osudná nákaza chlapce – pravděpodobně po kontaktu s netopýrem – znamenala dosud 5 tisíc mrtvých, nebývalá opatření, diskuze o karanténě a dokonce anonymní výzvy šířením eboly. Kamery zahraničních agentur nahlédly do míst, kde vše začalo.

Vesnice, odkud se ebola rozšířila dál (zdroj: ČT24)

Takzvaným pacientem nula byl podle britských vědců teprve dvouletý Emile, který zemřel v prosinci loňského roku. Nakazil svou čtyřletou sestru Filoméne, matku i babičku. Všichni zemřeli během pouhého měsíce.

Z Meliandou nemoc do sousední vesnice přenesla porodní asistenka. Tam se nakazila zdravotnice, která ji ošetřovala. Od ní se virus dostal k lékaři v dalším městě, od něj k příbuzným o stovky kilometrů dál. Teď se celkový počet obětí blíží pěti tisícům. Kromě Guineji se ebola nekontrolovaně šíří i v Sieře Leone a Libérii. Vymýtit se naopak podařila v Nigérii a Senegalu.

Místní se po léta živili prodejem špenátu, rýže, kukuřice i banánů. Nyní nikdo jejich úrodu kupovat nechce. Neviditelný smrtelný vir si ale v životě malebné vesničky vyžádal i mnohem víc než jen ušlé faktury. V záchvatu paniky místní hromadně pálili vše, co mohlo přijít do styku s ebolou: matrace, polštáře, přikrývky nebo sedačky. Jak složité bude náhradu obstarat, většina lidí v daný okamžik neřešila. „Lidé ve strachu všechno možné spálili. Teď jsme ještě chudší než kdykoliv předtím,“ říká starosta vesnice Amadou Kamano.

Místní ztratili nejen blízké, ale i naději

Problémy v Meliandou se přitom zrcadlí i na celostátních ekonomických datech. Podle Světové banky by mohl HDP Guineji klesnout až o 2,3 procenta vinou současného stigmatu, který působí na turismus, obchod i potenciální investory. V zemi přitom – bez ohledu na problém jménem ebola – dlouhodobě žije přes 40 procent obyvatel, kteří musí vyjít v průměru s 1,25 dolaru na den.

Navzdory narůstajícímu počtu nakažených v Guineji, Sieře Leone i Libérii se v samotném Meliandou od dubna neobjevil jediný nový případ eboly. Mezi místními zafungovala osvěta a informační kampaň o tom, jak se nákazy vyvarovat a včas rozeznat symptomy.