Američané neúspěšně žádali Polsko o zadržení režiséra Polanského

Varšava - Američané požádali Polsko, aby policie zadržela světoznámého režiséra Romana Polanského. Polanski byl v tomto týdnu ve Varšavě při příležitosti otevření nového židovského muzea. V USA čelí režisér už 36 let hrozbě vězení za znásilnění nezletilé dívky. Polské úřady požadavku nevyhověly z formálních důvodů. Na situaci upozornil Český rozhlas.

Roman Polanski (81) je již od roku 1977 hledaný americkou policií, protože uprchl z USA dříve, než mohl být hnán k zodpovědnosti za sex s třináctiletou dívkou. Spojené státy proto požádaly Polsko, aby režiséra zadrželo do doby, než bude možné, aby byl vydán americkému soudu. Požadavek ale nebyl splněn. Důvodem pro zamítnutí žádosti bylo podle polského ministra zahraničí Rafala Trzaskowského nedodržení formálních náležitostí. Žádost prý například nebyla přeložena do polštiny a nebyla oficiálně potvrzena, jak uvedly Yahoo News. Pokud bude americká prokuratura na zadržení trvat, bude muset požádat znovu.

Nejde o první případ, kdy USA žádaly některý stát, aby Polanského vydal. Podobnou žádost již v minulosti obdrželo Německo, Thajsko, Kanada, Brazílie a Francie, nicméně neúspěšně. V roce 2009 však byl skutečně zadržen, a to ve Švýcarsku. Úřady se začaly zabývat otázkou, zda ho vydají, a režisér tak strávil dva měsíce ve vyšetřovací vazbě. Poté se mohl alespoň přesunout do domácího vězení. Až po roce soud rozhodl, že ho Švýcarsko do USA nevydá.

Režisér dal letos najevo, že by chtěl natočit film v Krakově. Nejdřív chce mít ale jistotu, že nebude v Polsku zadržený, jako se mu stalo před několika lety ve Švýcarsku, nebo dokonce vydaný do Spojených států.