Islámský stát vyvraždil irácký sunnitský kmen

Bagdád - Těla 150 bojovníků proti Islámskému státu (IS) objevila policie západně od Bagdádu. Radikálové je podle všeho odvlekli z jejich vesnic do města Ramádí a pak je zabili. Svědkové tvrdí, že našli ještě další masový hrob. Jsou v něm údajně další desítky obětí ze stejného sunnitského kmene.

Islámský stát ovládl rozsáhlá území na severu Iráku a nyní se snaží dobýt strategickou provincii Anbár. Podle šéfa provincie se sunnitské kmeny spojily v boji proti IS s vládou a příslušníky bezpečnostních sil. Když ale džihádisté dobyli jedno z měst asi 140 km západně od Bagdádu, byli bojovníci zajati. 

V říjnu se museli sunnitští bojovníci z kmene Albu Nimir po těžkých střetech s islamisty z pátého největšího města provincie – Hit – stáhnout, připomíná na webu International Business Times. Už v září džihádisté dobyli iráckou vojenskou základnu pár desítek kilometrů od irácké metropole. Podle kritiků vláda neposkytla vojákům dostatečnou podporu. 

Masové hroby v Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Spojené státy a Irák se spojily se sunnitskými kmeny  v boji proti IS v naději, že se podaří džihádisty zastavit stejně jako při sunnitském povstání, které zahnalo skupinu napojenou na al-Káidu v době sektářských občanských nepokojů mezi lety 2005 až 2007. 

USA v té době za boj s islamisty sunnitům platily. Bývalý premiér Núrí Málikí, který vedl většinově šíitský kabinet, ale sektářství spíš podporoval, když se snažil odstavit sunnity od moci. Tak se mu „podařilo“ řadu sunnitů nahnat do náručí IS. Tuto politiku by měla změnit nová Abádího vláda, v níž zasednou jak sunnité, tak i Kurdové, kteří pomáhají arabské koalici vedené Američany.

Islámskému státu se daří dobývat nová území také v Sýrii. Bojuje se hlavně o město Kobani, ležící na hranicích s Tureckem. První skupina iráckých Kurdů dnes vstoupila do města, aby posílila tamní obránce proti radikálům. Irácký Kurdistán je prý připraven vyslat další posily, jestliže o to bude požádán. Syrské ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo Turecko za to, že umožnilo Kurdům použít jeho území (více zde).