Tichá intifáda v Jeruzalémě? U Chrámové hory vypukly střety

Jeruzalém - Izrael znovu otevřel vstupy k jeruzalémské mešitě Al-Aksá. Omezil je ale jen na muže starší padesáti let a na ženy. Přišly tisíce muslimů, někteří z nich útočili na policisty. Palestinští politici čtvrteční uzávěru označili za akt srovnatelný s vyhlášením války. Přední palestinské strany vyzvaly muslimy k protestům. Dnešek označily za „den hněvu“. Podle některých izraelských politiků v Jeruzalémě běží tichá intifáda, tedy protiizraelské lidové povstání.

Policie zůstává v pohotovosti. Izraelské občany vyzvala, aby se chovali odpovědně a přispěli k udržení klidu. Ve východní části města jsou početné policejní jednotky a očekávají se další posily v historickém centru i na Chrámové hoře. Na páteční modlitby dorazily asi 4 tisíce muslimů. Na místě vypukly střety s policií. 

Podle zpravodaje ČT ale částečné otevření mešity přeci jen přispělo ke zklidnění situace. „Druhým pomocníkem byl vydatný déšť. Policii je vidět na mnoha místech, při vchodech do starého města vznikají barikády. Nemáme ale zprávy o tom, že by docházelo ke srocování mladíků,“ popsal situaci Jakub Szántó. 

Jakub Szántó: V Jeruzalémě vládne velké napětí (zdroj: ČT24)

Fatah a Hamas vyzvaly Palestince k akci

Palestinská strana Fatah, která ovládá Západní břeh Jordánu, pozvala Palestince, aby přišli mešitu bránit a „zabránili okupačním silám judaizovat Jeruzalém a muslimská posvátná místa“, tvrdí izraelský list The Jerusalem Post. Také radikální Hamas a Islámský džihád apelovaly na Palestince, aby stupňovali projevy vzdoru proti Izraeli. Hamas dnešek označil za „den mobilizace“ na protest proti uzávěře Al-Aksá. Vyzval své stoupence, aby přišli demonstrovat na Západním břehu i v Pásmu Gazy. 

Bezprostřední příčinou současného stavu je středeční incident, při němž Palestinec Mutaz Hidžází z východního Jeruzaléma postřelil a těžce zranil pravicového aktivistu Jehudu Glicka. Izraelští policisté pak střelce přišli ve čtvrtek zatknout a při přestřelce ho zabili. 

Palestinec byl údajně členem radikální organizace Islámský džihád. V Izraeli si do roku 2012 odpykával jedenáctiletý trest za útoky na Židy. Pracovat měl v kavárně střediska, u nějž se incident stal. Izraelci nyní prověřují, jak mohlo jeho zaměstnavateli uniknout, že jde o trestanou osobu. 

Jehuda Glick
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zpravodaj ČT Jakub Szántó o sporech o posvátnou Chrámovou horu 

„Spor je tisíciletý, jádro sporu spočívá v tom, že od šestidenní války v roce 1967, kdy Izrael dobyl východní část Jeruzaléma, která byla do té doby pod jordánskou svrchovaností, tehdejší legendární generál Moše Dajan přišel s velkorysým kompromisním návrhem. Řekl, že pokud nebude docházet k problémům, nebude na Chrámovou horu docházet izraelská policie ani armáda a že zůstane pod organizační svrchovaností jordánské náboženské nadace a bude přístupná všem náboženským vyznáním. Křesťané a židé zde ale nebudou moci otevřeně vykonávat žádné náboženské akty. To se v tuto chvíli ukazuje jako politické téma. Postřelený rabín byl zastáncem toho, aby bylo možné zde vykonávat modlitby, muslimská nadace to vidí jako snahu narušit status quo a nastolovat židovskou svrchovanost na Chrámové hoře. Hlavním zdrojem problémů ovšem bývá zejména rozšiřování židovského obyvatelstva do arabských čtvrtí.“ 

Napětí v Jeruzalémě panuje už několik měsíců. Střety palestinských demonstrantů s izraelskou policií jsou téměř na denním pořádku. Minulý týden došlo v centru města k incidentu, při kterém arabský řidič najel do lidí stojících na tramvajové zastávce a dvě osoby usmrtil. Izraelská policie v této souvislosti hovořila o teroristickém útoku, řidičova rodina označila incident za dopravní nehodu.

Zpravodaj ČT: Znovuotevření Chrámové hory zklidnilo situaci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod