Iráčtí kurdští bojovníci dorazili do Sýrie, budou bránit Kobani

Damašek - Sto padesát pešmergů dorazilo v pátek večer do severosyrského města Kobani, které mají pomoci bránit před ofenzivou radikálů z hnutí Islámský stát (IS). Agentuře Reuters to potvrdil jeden z bojovníků. Kolonu, ve které iráčtí kurdští bojovníci cestovali, tvořily desítky nákladních automobilů, džípy i obrněné vozy. Místní obyvatelé doufají, že jim pešmergové pomohou dobýt pozice, které v uplynulých týdnech získali islamisté. Ti nyní kontrolují některé části města a rovněž desítky vesnic v jeho okolí.

Syrská vláda zapojení 150 pešmergů spolu s 50 bojovníky sekulární Syrské svobodné armády (FSA) označila za tureckou agresi a „očividné narušení syrské svrchovanosti“.

Americké velení mezitím dnes oznámilo, že jejich letouny u Kobani podnikly čtyři nálety. Jejich terčem se staly bojové pozice islamistů a jedna budova, kterou radikálové obývali.

Boj o Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

V Kobani nepřestávají zuřit těžké boje

Podle Anvara Muslima, představitele syrských Kurdů, se v Kobani stále odehrávají tvrdé boje. „Za posledních 24 hodin máme deset mučedníků,“ řekl Muslim o obětech ze strany obránců města. S pešmergy už jednal o nejrůznějších strategiích boje proti islamistům ve snaze vzájemně zkoordinovat budoucí vojenský odpor proti islámským radikálům.

Také Islámský stát počítá ztráty na lidských životech. Za poslední tři dny padlo u Kobani více jak sto jeho bojovníků. Dnes o tom podle agentury AFP informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Islámský stát zahájil ofenzivu u Kobani v polovině září. Kvůli bojům již uprchlo do sousedního Turecka více než 200 000 lidí. Zhruba 800 osob přišlo o život, říkají syrští aktivisté. Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo.