Končí jediná žena ve Ficově vládě kvůli chybě, nebo korupci?

Bratislava – Předražený nákup techniky pro státem kontrolovanou nemocnici zlomil vaz slovenské ministryni Zuzaně Zvolenské. Její konec v resortu zdravotnictví dnes oznámil předseda levicové vlády Robert Fico. S prohlášením vystoupil před novináře poté, co opozice ohlásila záměr svolat mimořádnou schůzi sněmovny a návrh na odvolání Zvolenské z ministerského křesla.

„Požádal jsem ji (Zvolenskou), aby převzala politickou odpovědnost a aby se vzdala funkce ministryně. Ministryně to akceptovala,“ řekl Fico. Zvolenská čelila kritice médií a opozice za to, že nemocnice v Piešťanech koupila počítačový tomograf za 1,6 milionu eur (44,5 milionu korun), ačkoliv za předchozího vedení nemocnice uspěl v soutěži jiný dodavatel s cenou milion eur. Podle slovenských médií nemocnice zakoupila tomograf za třikrát vyšší cenu, než se podobné přístroje prodávají v Česku.

Vítězem nového tendru na dodávku tomografu do piešťanské Nemocnice Alexandra Wintera se podle médií stala firma Medical Group SK, v níž v minulosti působil šéf slovenského parlamentu a místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pavol Paška. Šéfkou dozorčí rady nemocnice se stala místopředsedkyně parlamentu za Směr-SD Renáta Zmajkovičová. Fico rovněž vybídl Zmajkovičovou, aby zvážila své působení ve vedení sněmovny; ta se své funkce též vzdala.

Než Zvolenská podala demisi, odvolala všechny členy vedení nemocnice nominované za Směr-SD. O funkci tak kromě Zmajkovičové přijde její asistentka Adriana Herdová a Michal Straka, známý pod raperským jménem Ego. Jak uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský, Zvolenská nejspíš o předraženém nákupu vůbec nevěděla. Zda jde o korupční jednání, vyšetřuje policie.

Odchod Zvolenské, jediné ženy v nynější slovenské vládě, nebude první personální změnou ve Ficově jednobarevném kabinetu, který nastoupil do úřadu na jaře 2012. Letos v létě oznámili demisi ministr hospodářství Tomáš Malatinský a ministr školství Dušan Čaplovič.

Nástupce Zvolenské zatím není znám. K jejímu odvolání v neposlední řadě přispěly blížící se obecní volby; vládnoucí strana si nemůže dovolit skandál, který by odradil její voliče, poznamenal Miřejovský.

Slovenská ministryně zdravotnictví končí (zdroj: ČT24)