Kouzlo Kennedyů pokračuje – i díky novému senátorovi za Connecticut

Washington – Do americké politiky vstoupil další potomek významné dynastie Kennedyů. Ziskem senátorského křesla v horní komoře parlamentu ve státě Connecticut se o to postaral demokrat Edward Kennedy mladší, známý jako Ted. Je synem někdejšího vlivného senátora za Massachusetts Edwarda Kennedyho, který v roce 2009 podlehl rakovině mozku, a synovcem zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho.

Třiapadesátiletý Ted Kennedy ve volbách ve svém okrsku porazil republikána Bruce Wilsona. Poprvé se o Tedu Kennedym jako o možném demokratickém kandidátovi hovořilo v roce 2012. Tehdy se spekulovalo, že by mohl kandidovat za rodný stát Massachusetts do amerického Senátu. Kennedy se ale nakonec rozhodl pro státní zákonodárný sbor Connecticutu, kde žije již 20 let. 

Posledním viditelným členem slavné rodiny byla Caroline Kennedyová. Dcera zavražděného prezidenta J. F. Kennedyho byla dlouho spojenkyní Baracka Obamy v kampani. Před pěti lety sice na senátorský post nedosáhla, loni v listopadu ale zamířila do Japonska jako velvyslankyně.

Ve Sněmovně reprezentantů zase od roku 2012 působí 33letý právník Joseph P. Kennedy III. I jeho otec Robert předčasně zahynul kvůli atentátu. Rekordmanem v politickém angažmá je naopak otec čerstvého senátora Edward Kennedy st. Předtím, než v roce 2009 zemřel, působil v Senátu nepřetržitě 47 let. Jeho bratři John a Robert byli zavražděni. Jeden jako prezident země, druhý jako uchazeč o nominaci na něj a senátor. Neštěstí potkalo i Johna, syna zavražděného prezidenta. V roce 1999 zahynul v troskách letadla.

Rodokmen jako historie amerického století

Základní kámen k úspěchu dynastie položil Joseph Kennedy. Muž, který byl vždy ve správnou dobu na správném místě. Jako předseda komise pro cenné papíry se seznámil s prezidentem Rooseveltem. Ve dvacátých letech investoval v Hollywoodu. Když ve třicátých letech skončila v Americe prohibice, odjel do Británie a zajistil si exkluzivní distribuci ginu i skotské. „Byl všude. Od první světové války přes druhou světovou i studenou válku,“ potvrzuje autor knihy Patriarcha: Život a divoká doba Josepha P. Kennedyho David Nasaw.

Bratři Robert, Edward a John Kennedyovi
Zdroj: ČTK/AP

Ekonomickou moc začal pomalu měnit v politickou a na hvězdnou kariéru připravoval i své děti. Tehdy jako by se k němu štěstí obrátilo zády. Nejstarší dceru Rose Marie kvůli duševní poruše poslal na lobotomii a prvorozený syn, Joseph Junior, zahynul během druhé světové války nad kanálem La Manche.

Asi nejslavnější člen dynastie John Fitzgerald se nejprve stal kongresmanem, pak senátorem a nakonec dobyl metu nejvyšší - Bílý dům. Hvězda mladého prezidenta stoupala, svými proslovy a činy psal historii. Měl na to ovšem pouze dva roky - 22. listopadu 1963 přišel Joseph Kennedy o dalšího syna.

Smůla jako by se Kennedyům znovu přilepila na paty. Pět let po Johnovi zemřel rukou vraha i jeho mladší bratr a senátor Bobby. Kulka ho zabila po projevu v Los Angeles. Pomyslné žezlo poté nadlouho převzal zmiňovaný rekordman Senátu Edward, jeden z nejrespektovanějších členů Kongresu, a to i mezi republikány. V létě roku 2009 ale podlehl rakovině mozku. Jeho syn Patrick z postu kongresmana odešel v lednu 2011.

Politické dynastie v USA (zdroj: ČT24)