Výbuch Antaresu zřejmě zavinil motor. Výrobci se inspirovali ruským modelem

Washington - Příčinou exploze nosné rakety Antares byl zřejmě vadný hnací motor. Oznámila to společnost Orbital Sciences, která raketu s nákladní lodí Cygnus před týdnem vyslala. Agentura AFP uvedla, že motor je ruské provenience, ale upravila ho jiná americká firma. Nepilotovaný Cygnus mířil s nákladem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Motory prvního ze dvou stupňů Antaresu jsou odvozené od ruských motorů vyrobených v šedesátých letech s některými komponenty pocházejícími z Ukrajiny. Jejich modernizaci provedla podle AFP americká společnost Aerojet Rocketdyne. „Předběžné údaje a dosud provedené analýzy naznačují, že podle všeho selhalo palivové čerpadlo v jednom ze dvou motorů AJ-26 prvního stupně,“ konstatovala Orbital Sciences s tím, že tento model již nebude používat.

Ujistila také, že nehoda nijak neovlivní její závazky vůči americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Všechny zásobovací lety k ISS prý budou splněny do konce roku 2016, jak vyplývá z kontraktu s NASA v hodnotě 1,9 miliardy dolarů (42,3 miliardy Kč). Raketa Antares minulé úterý explodovala několik vteřin po startu z raketové základny Orbital Sciences na ostrově Wallops v americkém státě Virginie. Na oběžnou dráhu měla vynést kosmický kamion Cygnus, který mířil na Mezinárodní vesmírnou stanicí s téměř 2,3 tuny nákladu. 

NASA později sdělila, že nešlo o náklad zcela nezbytný pro posádku orbitálního komplexu, a proto jí nehrozí žádné nebezpečí. Šlo o vůbec první nezdar v krátké historii kosmických letů soukromých společností. Nikdo při něm nepřišel o život ani nebyl zraněn. NASA si najala Orbital Sciences a společnost SpaceX na přepravu nákladů k ISS poté, co v roce 2011 ukončila provoz raketoplánů. Kontrakty jsou dohromady v ceně 3,5 miliardy dolarů (78 miliard Kč).