O repatriaci z Ukrajiny požádalo dalších 50 českých krajanů

Praha – O repatriaci z Ukrajiny požádalo dalších 50 českých krajanů. Nový seznam, který nesouvisí s předchozí žádostí, posuzuje společná pracovní skupina ministerstva vnitra a zahraničí společně s tím dřívějším, který čítá 232 jmen.

„Všem těm lidem postupně odejde dopis, případně e-mail, protože je samozřejmě musíme všechny ztotožnit a zjistit, jestli skutečně mají zájem o přemístění do České republiky,“ potvrdil rozšíření žádostí ministr vnitra Milan Chovanec. Na vnitru podle něho vzniká horká linka, na níž se mohou obracet.

Krajané, kteří mají skutečně český původ a cítí se na Ukrajině oprávněně ohrožení, mohou očekávat pomoc nad rámec udělení trvalého pobytu. „Budeme nabízet určitě ubytování na přechodnou dobu, budeme nabízet celkový servis,“ slíbil Chovanec. Zmínil také možnost poskytování kurzů češtiny nebo pojištění. Naopak vyloučil přidělování bytů.

O repatriaci požádalo deset doněckých Čechů (zdroj: ČT24)

Jen z východoukrajinského Doněcku se chce do Česka přestěhovat deset lidí - do žádosti napsali, že jejich životy jsou v ohrožení. Je mezi nimi i počítačový technik Oleg Pirkl, jehož předkové přišli na Ukrajinu z Moravy. „Tady je hrozně, stále se střílí,“ říká muž, který žije asi pět kilometrů od doněckého letiště, o které se bojuje už měsíce. Domy v okolí už byly zasažené. „Je slyšet výstřel a pak svištění střely. Všechno se otřásá a vypadává sklo z oken, a proto rychle otvíráme sklep a spěcháme dolů. Nevíme totiž, kam to dopadne,“ popisuje Pirkl útěk do krytu ve sklepě.

Třiasedmdesátiletá Olegova matka se už nikam stěhovat nechce, odjezd svých dětí ale podporuje. O repatriaci žádá i Olegova sestra a neteř.

Na východě Ukrajiny je zhruba padesát potomků českých usedlíků. Mnozí stále váhají – čekají na odpověď českých úřadů pro první žadatele.