Kdo zabil Usámu? Členové komanda SEAL se rozhádali

Washington – To moje kulka ukončila život Usámy bin Ládina, prohlásil v rozhovoru pro Washington Post bývalý člen americké elitní jednotky SEAL Rob O'Neill. Jiný voják z té samé jednotky ale tvrdí, že šéfa al-Káidy zabil člen komanda, který kráčel v čele zástupu. Pentagon se zatím k tomuto tématu nevyjádřil. Bin Ládin zemřel před třemi lety v pákistánském Abbottábádu, jeho tělo bylo pochováno do moře.

Osmatřicetiletý O'Neill v roce 2012 odešel do výslužby. Již dříve svou verzi příběhu popsal anonymně časopisu Esquire. Svou identitu se chystal odhalit v televizním rozhovoru tento měsíc, zprávy o připravovaném interview ale ostatní bývalé členy zmíněné elitní jednotky rozhořčily. 

Vojáci protestují, raději jméno zveřejnili sami

Bývalí vojáci speciálních jednotek O'Neillovo jméno zveřejnili na internetu s předstihem, zjevně na protest proti jeho rozhodnutí. Členové amerického námořního komanda SEAL se totiž obvykle řídí pravidlem mlčenlivosti, které jim zakazuje veřejně si připisovat zásluhy za své činy.

John Kirby, mluvčí Pentagonu:

„V tomto společenství existují pravidla - o tom, co děláte, nemluvíte. A nesnažíte se ze svých operací získat finanční prospěch.“

John McGuire, bývalý člen jednotky SEAL:

„Každý chce vědět, jak lidi ze speciálních operací fungují. Ale náš nepřítel to chce vědět ještě víc než my. Musíme chránit budoucí mise a životy jiných Američanů.“

Pákistánská operace proběhla 2. května 2011. Zúčastnily se jí desítky členů zvláštního komanda. „Nemyslel jsem si, že to přežiju,“ uvedl O'Neill. Když měl seskočit z vrtulníku do Usámovy soukromé zahrady, byl podle svých slov připraven na to, že zemře rukou nějakého ozbrojence nebo v důsledku pasti připravené na ochranu bin Ládina.  

Usáma bin Ládin
Zdroj: ČT24

O'Neill ve svém popisu událostí v Abbottábádu uvedl, že on a další člen týmu vyšli po schodech do třetího patra bin Ládinova domu a spatřili, jak terorista vyhlíží ze dveří jednoho z pokojů. Nejmenovaný voják, který kráčel první v zástupu vojáků, na něj podle O'Neilla vystřelil, ale minul. O chvilku později prý O'Neill vešel do této místnosti a vůdce al-Káidy zabil ranou do hlavy.  

Další bývalý voják Matt Bissonnette ale tvrdí ve své dva roky staré knize Nelehký den (No Easy Day) něco jiného: právě voják v čele zástupu měl šéfa al-Káidy usmrtit. Ve čtvrtečním rozhovoru pro stanici NBC News Bissonnette ale přímo O'Neillovo tvrzení nepopřel. „Dva různí lidé vyprávějí dva různé příběhy z dvou různých důvodů,“ konstatoval. „Ať říká cokoli, nebudu do toho zasahovat,“ dodal.  

  • Vzhledem ke tmě a stísněným prostorám budovy, kde byl terorista zabit, nebude podle některých členů elitních jednotek možné nikdy určit, čí kulkou vůdce al-Káidy vlastně padl.

Bissonnette by měl vystoupit v pořadu 60 Minutes televize CBS v souvislosti s chystaným vydáním jeho druhé knihy No Hero (Žádný hrdina), která popisuje jeho službu u jednotek SEAL. V současné době čelí vyšetřování kvůli údajnému vyzrazení tajných informací ve své první knize, jež popisuje přepadení bin Ládinova domu v Abbottábádu.  

Pentagon mlčí

Lze předpokládat, že americká vláda nezveřejní oficiální verzi událostí kolem bin Ládinovy smrti ještě řadu let. Představitelé Pentagonu O'Neillův popis útoku na vůdce al-Káidy nepotvrdili, ani nevyvrátili. Šéfové zvláštních operací ale minulý týden poslali všem příslušníkům jednotek SEAL dopis, v němž je vyzývají, aby dodržovali pravidlo mlčenlivosti.

Nejhledanější terorista světa a vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin stál mimo jiné za teroristickými útoky z 11. září 2001 v USA, které si vyžádaly několik tisíc lidských životů. Na svědomí měl i řadu dalších atentátů včetně útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Po bin Ládinovi pátraly americké síly od roku 2001, kdy se mu podařilo uniknout při operaci amerických i afghánských sil v jeskynním komplexu Tora Bora na východě Afghánistánu. Dařilo se mu nadále skrývat a nakonec řada činitelů výzvědných sil dospěla k přesvědčení, že se skrývá v Pákistánu.

Telegraph píše o muži, který zabil bin Ládina
Zdroj: ČT24/telegraph.co.uk