Gorbačov: Pokud si Němci a Rusové rozumějí, daří se celému světu

Berlín - Německo a Rusko by měly dbát na udržování dobrých vztahů, protože ty prospívají celému světu. V Berlíně to dnes řekl první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov, když na někdejším hraničním přechodu Checkpoint Charlie otevřel výstavu věnovanou pádu Berlínské zdi. Od zbourání symbolu rozděleného Německa a vůbec celé éry studené války uplyne v neděli dvacet pět let.

„Musíme stále myslet na lekce minulosti a učit se z nich. A z minulosti jsme se naučili, že dokud si Rusové a Němci rozumějí, dokud jsou naše vztahy dobré, daří se dobře celému světu, nejen oběma našim národům. Proto bychom měli dbát na to, aby to tak zůstalo,“ řekl politik, který je oceňován za své rozhodnutí nepotlačit silou demokratická hnutí ve východní Evropě v roce 1989.

Třiaosmdesátiletý Gorbačov se také v Berlíně nepřímo vyjádřil k situaci na Ukrajině, když vyzval, aby Německo a Rusko společně dostaly pod kontrolu „napětí, které v poslední době vzniklo“. Před cestou do Berlína někdejší sovětský prezident řekl, že ukrajinská krize je vhodnou „záminkou“ pro Spojené státy, aby kritizovaly Rusko.

Ocenil také pokrok, kterého Berlín i celá bývalá Německá demokratická republika dosáhly od pádu železné opony. „Vzpomínám si, že při mé první návštěvě Německa byl Berlín temné a zničené město. Stále ještě nesl stopy velké a krvavé války. Teď vidím, jak hezky město vypadá a jak zkrásněla celá země a samozřejmě mě to těší,“ dodal.

  • Gorbačov na Checkpoint Charlie otevřel výstavu, která má ukázat osobní příběhy lidí, kteří se podíleli na pádu zdi. Při této příležitosti také vytvořil otisk rukou v betonové desce, která bude vystavena ve stálé expozici muzea na někdejším berlínském hraničním přechodu.