Doněckem znovu zní exploze, armáda hlásí oběti i zraněné

Kyjev – Další mrtví a neutuchající palba – tak vypadá i po více než dvou měsících od vyhlášeného příměří východ Ukrajiny. V Doněcku se od rána rozléhají exploze, údajně intenzivnější než v minulých dnech. Naposledy o ztrátách ve vlastních řadách informovala armáda. Souboje se stále soustředí hlavně v okolí doněckého letiště, z něhož se proruští povstalci už řadu týdnů snaží vytlačit ukrajinská vojska. Ministr obrany Stepan Poltorak dnes na zasedání vlády oznámil, že se ozbrojené síly připravují na další útok proruských sil.

„Víme o zvyšující se aktivitě na straně teroristických uskupení a rovněž Ruské federace. Pečlivě ale sledujeme přemísťování a známe místa, kde se nacházejí. A samozřejmě očekáváme z jejich strany nepředvídatelné akce,“ citoval list Ukrajinska pravda Poltoraka. Ministr přitom ujistil, že situace je plně pod kontrolou. „Jsme připraveni reagovat na změnu situace,“ prohlásil a dodal, že ministerstvo také připravuje zálohy.

Informace o bojích u letiště agentury Ukrinform potvrdilo i tiskové středisko vojenské operace proti „teroristům“, jak Kyjev označuje proruské separatisty. Dodalo, že při opětném ostřelování pozic armády utrpěl zranění jeden voják. Letiště je prý ale nadále v rukou vládních sil.

Povstalecký bojovník v Doněcku
Zdroj: ČTK/TASS/Stanislav Grigoryev

Středisko rovněž informovalo o ztrátě dalšího vojáka. Zahynul při ostřelování z povstaleckých raketometů u města Ščastja v Luhanské oblasti. Ještě jeden voják přitom utrpěl zranění. Mluvčí ukrajinské armády uvedli, že povstalci za uplynulých 24 hodin ostřelovali pozice sil „protiteroristické operace“ na různých místech Doněcké a Luhanské oblasti v 50 případech.

V ukrajinských médiích se také množí informace o dalších posilách proudících ke vzbouřencům z Ruska a o přesunech „rusko-teroristických sil“ v přípravě na ofenzivní akce. Mluvčí armády Dmytro Tymčuk například uvedl, že Rusové poslali dvě minometné baterie, šest těžkých děl a čtyři raketomety k městu Jasynuvata v Doněcké oblasti. Další zbraně zamířily k Makijivce u Doněcka a do Petrovského obvodu metropole Doněcké oblasti.

Povstalci v ulicích Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Úderné skupiny složené z ruských jednotek a povstaleckých sil se podle Tymčuka připravují v oblasti města Pervomajsk v Luhanské oblasti. Taktická úderná jednotka ruské námořní pěchoty prý byla přesunuta k Novoazovsku.

Příjezd armádních konvojů z Ruska na Ukrajinu dnes potvrdila i Severoatlantická aliance. „V posledních dvou dnech jsme zaznamenali stejné věci jako OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Viděli jsme vjíždět na Ukrajinu kolony ruské výzbroje, ruských tanků, ruských protiletadlových systémů, ruských děl a ruských bojových jednotek,“ prohlásil podle agentury AFP vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove, který je nyní v Sofii.

Od víkendu jsou v oblastech ovládaných proruskými povstalci pozorovány pohyby vojenských konvojů s municí, děly a tanky. Podle Kyjeva jde o ruské posily vzbouřencům, kteří prý připravují ofenzivu k rozšíření svého území. Moskva popírá, že jde o ruské zbraně a vojáky, a separatisté tvrdí, že to jsou jejich zálohy stahované zejména k Doněcku v očekávání naopak ofenzivy ukrajinských sil.