Tvůrci pražského památníku obětí šoa představili projekt za mořem

Washington - Jedna z nejprestižnějších uměleckých adres ve Washingtonu, centrum Katzen Americké univerzity, hostí v tyto dny výstavu věnovanou prezentaci chystaného památníku obětem holocaustu, který by měl být součástí přeměny nádraží Praha - Bubny v moderní centrum pro novodobou historii. Detaily projektu přibližuje v zámoří dokumentarista Pavel Štingl, na výstavě jsou k vidění i obrazy z jeho filmu Eugéniové. Výtvarná díla, ale i projekt vůbec prvního srovnatelného památníku holocaustu v Česku si mohou Američané prohlédnout do poloviny prosince.

Pražský památník se poprvé představuje v zahraničí s jasným cílem: získat kontakty, oslovit možné dárce a přesvědčit Američany, že nepůjde o muzeum se zaprášenými vitrínami. „Hledáme partnery, kteří by byli ochotní se na tom podílet,“ říká Tomáš Bouška, koordinátor projektu.

Památník má již hotovou architektonickou studii a momentálně čeká na stavební povolení. Rekonstrukce nádraží přijde na 150 milionů korun. Uvnitř se bude mimo jiné nacházet 50 tisíc knih - jedna za každého, kdo z nádraží odjel do koncentráku.

Členkou čestné rady památníku je vedle exministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga také bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. „Byla jsem hluboce dojatá, když mě z památníku šoa oslovili, abychom spolu probrali příběh mé rodiny,“ přiznala pražská rodačka. Většina její rodiny včetně prarodičů se stala obětí holocaustu.

První z počinů památníku, základní kámen staronové budovy v podobě 20 metrů vysoké sochy z kolejnic, vyroste už v lednu. Stát bude přímo před nádražím Praha - Bubny. Samotné muzeum by se pak mělo otevřít za dva roky, a to při příležitosti 75. výročí prvních transportů.