První snímky modulu z komety: Tak trochu selfie s vlastní nohou

Darmstadt – Klasické ilustrace z Verneova románu Na kometě sice ani trochu nepřipomínají, dokládají ale, že jejich autor je v pořádku: Robotický modul Philae evropské sondy Rosetta, který ve středu přistál na kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko, poslal prvních šest snímků.

„Přistávací modul Rosetty Philae je bezpečně na povrchu komety 67P/Churyumov-Gerasimenko, jak potvrzují tyto dva záběry CIVA (kamerový systém),“ píše na svém webu Evropská vesmírná agentura (ESA) pod mozaikovým obrázkem, který je složen ze dvou snímků a na němž je vidět i jedna ze tří „nohou“ modulu. Celý panoramatický záběr pak byl zveřejněn na odpoledním brífinku.

Záznam brífinku je ZDE.

Z prvních snímků je podle vědců patrné, že se Philae zřejmě nachází na nějakém svahu. Nicméně jeho poloha je stabilizovaná, byť při přistání zřejmě selhalo ukotvení. Analýzy dat podle sdělení ESA ukázaly, že robot přistál natřikrát - v 16:33, v 18:26 a 18:33 našeho času. Všechny vědecké přístroje ale fungují a modul nejeví známky jakéhokoli poškození.

„Jak už jsme naznačovali včera, nejdřív jsme přistáli, pak ale modul poskočil. A to se stalo víckrát - podle nejnovějších dat až třikrát. Až napotřetí se zastavil na tom místě, kde jsme, nebo kde si myslíme, že teď jsme. Přestože to není úplně to místo, kde jsme původně plánovali přistát. Ale není to od něj daleko,“ prohlásil manažer modulu Jean-Pierre Bibring.

Modul Philae úspěšně přistál na povrchu 510 milionů kilometrů vzdálené komety 67P/Churyumov-Gerasimenko ve středu. Šlo o vůbec první přistání tělesa vyrobeného lidmi na některé z komet a o završení vesmírného putování sondy Rosetta, která k objektu letěla 10 let. Vědci si od projektu slibují, že se dozvědí víc o vzniku sluneční soustavy před zhruba 4,6 miliardami let. Komety totiž údajně obsahují převážně nezměněný materiál z té doby.

Poloha sondy Rosetta je k vidění ZDE.

Jak soudí vesmírný publicista Pavel Toufar, při prvním „odskoku“ se Philae mohl vzdálit od povrchu až na 500 i více metrů, takže může spočívat zcela jinde, než v původně plánovaném místě Agilkia. Podle převažujícího názoru však i bez případného pevného uchycení modulu k povrchu komety bude možné provést většinu vědeckých měření z plánovaného programu, jehož jednotlivé fáze se nyní upravují. Problém by podle Toufara mohl být s použitím vrtačky, od níž se čekává odběr vzorku povrchu jádra až z hloubky 23 až 25 cm a jeho následná analýza. Nasazení vrtačky by totiž nestabilní Philae nejspíš dostalo do velkých svízelí. Fyzikální zákony platí i na povrchu komety, zejména ten o „akci a reakci“, poznamenal Toufar. Sluneční panely však dodávají Philae energii, takže modul není odkázán pouze na bateriový zdroj s životností 64 hodin. Také rádiové spojení s mateřskou sondou Rosetta, která krouží kolem jádra komety a zajišťuje přenos signálů do řídicího střediska ESA, je v pořádku.

Porovnání velikosti komety 67P/Churyumov-Gerasimenko s Římem
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/ESA/Whitehotpix

Philae se zřejmě nachází na nějakém svahu a stín, který útes vrhá, by podle ESA mohl představovat problém pro solární panely. Pokus o posunutí na místo mimo stín pomocí skoku by ale vzhledem k nízké gravitaci komety představoval velké riziko. „Modul sedí stabilně na povrchu. To můžeme potvrdit. Doufejme, že to není, jako když skončíte s autem v příkopu a pak se ho snažíte v tom příkopu opravovat,“ poznamenal vedoucí planetárního výzkumu ESA Gerhard Schwehm.

Odborníci pracující na programu Rosetty zůstávají optimističtí. „Philae strávil noc na kometě a my máme tři dobré zprávy. Zaprvé: Philae je na jádru komety. Zadruhé: Philae dostává energii, jeho sluneční panely jsou osvětlené, a to mu umožňuje myslet na budoucnost. A zatřetí: Jsme s Philae v nepřetržitém kontaktu, neboť vysílá a přijímá informace od Rosetty, a ta nám je přeposílá,“ řekl dnes ráno ředitel francouzské vesmírné agentury CNES Jean-Yves Le Gall.

Malá přitažlivost komety vede k tomu, že je možné, že se od ní modul oddělí, soudí astronom Marcel Grün. Každá hodina, kdy se udrží, ale podle něj znamená obrovské množství informací.