Ruský Krym má nouzi o pitnou vodu

Sevastopol – Bylo toho hodně, co se mělo v očích krymských obyvatel pod správou Ruska zlepšit: více práce i peněz, sociální programy nebo nová výstavba. Přístav Sevastopol, který je výkladní skříní poloostrova, má ale spíše problémy. Městu dochází voda, jediný přívod na poloostrov totiž Kyjev výrazně přiškrtil.

Zmíněný vodovod, který prochází přes jižní Ukrajinu, zajišťuje 80 procent celkových zásob na Krymu. Původně zdroj přiváděl zhruba 50 kubíků za sekundu, aktuálně jde jen asi o 16. „Lidé pocítí nepříjemnosti, ale rozhodně by neměli zůstat zcela bez vody. Počítáme s omezením maximálně o 50 až 60 procent,“ ujistil vedoucí pracovník vodohospodářů Leonid Chajnikov.

Rusko sice slíbilo, že vybuduje na Krym nový vodovod, jenže podobné plány se zrealizují až za několik let. Sevastopolští přitom tolik času rozhodně nemají. Podle Chajnikova by při současné spotřebě mohly rezervní zásobníky vody vydržet zhruba tři týdny. Současnou krizi by Krym mohl řešit vykopáním nových studní nebo dovozem vody z Ruska.

Krym se připravuje na nedostatek vody (zdroj: ČT24)

Na obě varianty schází peníze, a proto přichází v úvahu jediná možnost: dodávky omezit. „Už teď je voda poskytována v rámci rozvrhu. A bohužel se to netýká jen vody, těch problémů je mnohem víc,“ říká šéf lidskoprávního institutu v Sevastopolu Vladimir Tyunin.

Ukrajinské úřady tvrdí, že Krym nahromadil dluh za dodávky vody za loňský rok. Tamní vláda to ale odmítá. Ve sporu o vodu se pak odráží celkově napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem. Rusko naopak ekonomicky tlačí na Ukrajinu prostřednictvím dodávek plynu. Ve výsledku to odnáší obyčejní lidé.

Vydáno pod