Na východě Ukrajiny začal odvoz trosek malajsijského letounu

Kyjev - Na východě Ukrajiny zahájil dnes tým expertů odvoz trosek malajsijského boeingu letu MH17, který spadl v červenci zřejmě po zásahu raketou. Při neštěstí zahynulo všech 298 lidí, kteří se nacházeli na palubě. Vyšetřování zatím nedospělo k jednoznačnému závěru, kdo je viníkem tragédie, hlavní podezření ale padá na proruské separatisty. Boje mezi nimi a vládními vojsky dnes nedosáhly takové intenzity jako v minulých dnech, v Doněcku a Luhansku se také objevil další ze série ruských humanitárních konvojů.

  • Boeing 777 letící na lince Amsterodam - Kuala Lumpur se zřítil 17. července. Většinu obětí, téměř 200, tvoří nizozemští občané. Podle dosavadních výsledků vyšetřování stroj zasáhla raketa země-vzduch odpálená pravděpodobně z povstaleckého území. Vzbouřenci ale jakýkoli podíl na neštěstí odmítají.

Sbírání trosek i tělesných ostatků obětí bylo doposud velmi obtížné kvůli pokračující střelbě mezi ukrajinskou armádou a povstalci a muselo být opakovaně přerušováno. Nakládání kusů letadla na auta dnes začalo pod dohledem nizozemských expertů a pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).
 
Zbytky boeingu - některé velké části musely být rozřezány - budou následně přeloženy do nákladních vagonů a po železnici zamíří do Charkova ležícího na území kontrolovaném kyjevskou vládou. Vyšetřovatelé pracují právě tam a také v Nizozemsku.

Odhaduje se, že by celá operace měla trvat asi deset dní. Je však třeba, aby v dané oblasti byl dodržován klid zbraní. Příměří dojednané 5. září v Minsku zástupci Kyjeva a povstalců se stále porušuje, z čehož se obě strany vzájemně obviňují. Po volbách, které se v separatistických oblastech konaly 2. listopadu, intenzita incidentů vzrostla.

Do Doněcka a Luhanska dorazil ruský humanitární konvoj číslo sedm
 
Armáda o nich informuje i dnes, i když jejich důsledky nejsou, zdá se, tak tragické, jako tomu bylo v sobotu, kdy obě strany hlásily celkem 20 mrtvých včetně deseti civilistů. Podle tiskového střediska protipovstalecké operace na východě Ukrajiny rebelové za uplynulých 24 hodin stříleli po vládních silách ve 26 případech. Oběti nejsou, jen šest vojáků bylo zraněno.

Část konvoje zamířila do Luhansku
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Stanislav Krasilnikov

Na Ukrajinu dnes mezitím přijela z Ruska další kolona nákladních vozidel, která podle Moskvy veze 450 tun humanitární pomoci do oblastí kontrolovaných vzbouřenci v Doněcké a Luhanské oblasti. Konvoj se podle agentury TASS podobně jako předchozí kolona po přejezdu hranic rozdělil na dvě části - 54 kamionů zamířilo do Doněcka a 20 do Luhanska.
 
Jde již o sedmou zásilku humanitární pomoci vypravenou z Ruska. Zatím poslední dorazila 4. listopadu. Několik dní předtím přijelo do Doněcka a Luhanska po 50 vozidlech s celkem 1 000 tun nákladu.