Nový kmen ptačí chřipky hlásí také Británie

Londýn - Po Nizozemsku oznámila i Británie výskyt nákazy kmenem ptačí chřipky, který je smrtelně nebezpečný pro lidi. Kmen H5N8 byl objeven na kachní farmě v Naffertonu v hrabství East Yorkshire, kde bude utraceno na 6 000 ptáků a zavedena karanténa, uvedly dnes britské úřady. Riziko přenosu nákazy na obyvatele je ale podle nich velmi malé.

Také nizozemské úřady zdůraznily, že zjištěný kmen ptačí chřipky H5N8 je velmi nebezpečný pro ptactvo, ale že člověk se může případně nakazit jen velmi úzkým kontaktem s nemocnými ptáky. Nizozemsko se v neděli rozhodlo vybít až 150 tisíc kusů drůbeže z farmy nedaleko Utrechtu, kde se ptačí chřipka zjistila. Také vyhlásilo 72hodinový zákaz převozu drůbeže, vajec a použité podestýlky mezi farmami po celém Nizozemsku, v postižené oblasti je zákaz třicetidenní. 

Kmen H5N8 byl již dříve tento měsíc zjištěn i ve výkrmně krůt v severoněmecké spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořany. Veterináři zde nechali z preventivních důvodů utratit na 30 tisíc zvířat. Zmíněný typ viru se letos objevil poprvé v Jižní Koreji u divokého ptactva, následně byl doložen i z Japonska a Číny, jak se dostal do Evropy, zatím není jasné.

Epidemie ptačí chřipky
Zdroj: ČTK/AP/Li zhongxian

Na starší již známý kmen H5N1 dnes zemřela mladá Egypťanka. Nákaze podlehla v nemocnici v jihoegyptské provincii Asijút. Virus ptačí chřipky H5N1 začal v roce 2003 decimovat drůbež v Asii, odkud se infekce rozšířila do Evropy, na Blízký východ a do Afriky. V Egyptě bylo letos registrováno celkem sedm osob nakažených tímto virem ptačí chřipky. Dvě z nich zemřely.

Od roku 2003 bylo na celém světě zaznamenáno 640 potvrzených případů nákazy virem H5N1, 360 lidí zemřelo. Většinou se nemocní nakazili po tom, co přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky. V Číně se loni objevil i nový kmen viru ptačí chřipky H7N9.

Vydáno pod