Východ Ukrajiny hlásí dalších 33 mrtvých

Kyjev - Dalších 33 lidí přišlo o život na východě Ukrajiny. Oběti jsou jak na straně proruských povstalců, tak i ukrajinských vládních sil. Zraněna byla další padesátka lidí. Informovala o tom ukrajinská média s odvoláním na informace z armádních zdrojů a od místních úřadů. V Doněcku přišel během víkendu o život podle tamní radnice jeden člověk a dalších osm civilistů bylo zraněno.

Tiskové středisko ukrajinské vládní operace v Luhanské a Doněcké oblasti uvedlo, že za uplynulých 24 hodin zahynulo v bojích se vzbouřenci šest vojáků a devět jich bylo zraněno. Kromě toho přišli o život tři policisté a pět utrpělo zranění, když u obce Makarove v Luhanské oblasti „bandité“ na jejich mobilní hlídku zahájili palbu ze zálohy z granátometů.

Na doněckém letišti pak „teroristé“, jak Kyjev označuje proruské ozbrojence, z granátometů, minometů a ručních zbraní opět ostřelovali vojáky, kteří letiště nadále kontrolují. Protivník ale prý utrpěl ztráty, protože během vyžádané dělostřelecké podpory přišel o 23 lidí a dalších 27 jich bylo zraněno. Zpravodajové agentury AFP v Doněcku informovali, že palba se od letiště ozývala celou noc.

Špatně se staráte o zajatce, obviňují se obě strany navzájem

Vládní síly a povstalci se vzájemně obviňují z porušování příměří dojednaného počátkem září v Minsku. Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že v poslední době poslala vzbouřencům vydatné posily i výzbroj, včetně tanků, raketometů a protileteckých systémů. Ukrajinská armáda v této souvislosti tvrdí, že se separatisté s ruskými jednotkami připravují na ofenzivu.

Navzdory bojům si rebelové s ukrajinskou armádou vyměnili zajatce. Agentura TASS dnes napsala, že doněčtí separatisté již v pátek propustili 17 lidí, za které pak dostali rovněž 17 doněckých občanů. Rebelové tvrdí, že zdravotní stav lidí, které ukrajinská armáda propustila, je špatný. Obě strany se opakovaně obviňují z toho, že se o zajatce starají nedostatečně.

Vyšetřovatelé našli další části těl z malajsijského boeingu

Na východě Ukrajiny pokračuje sběr trosek havarovaného malajsijského boeingu, který byl v červenci očividně sestřelen. Dnes nizozemští vyšetřovatelé, kteří v oblasti opět působí, ohlásili další nálezy částí lidských těl. Tělesné ostatky byly objeveny také během víkendu. Vyšetřovatelé chtějí co nejdříve tyto nálezy převézt do Charkova k předběžnému ohledání a odtud do Nizozemska. Bezpečnostní situace v místě tragédie je prý prozatím dobrá, proto se předpokládá, že likvidační práce budou pokračovat i v úterý.

Prezident Vladimir Putin se kvůli ukrajinské krizi dostal o víkendu na summitu skupiny G20 v australském Brisbane pod silný tlak vedoucích západních činitelů. O situaci na východě Ukrajiny a o možnostech dalšího působení na Rusko dnes v Bruselu jednali ministři zahraničí členských zemí EU. Ti pověřili evropskou diplomatickou službu přípravou návrhu, který by mohl rozšířit unijní sankční seznam.

Vydáno pod