Šest mrtvých po atentátu v jeruzalémské synagoze

Jeruzalém – Čtyři lidé zemřeli při útoku dvou Palestinců v jeruzalémské synagoze, dalších osm lidí bylo zraněno. Oba útočníci následně zahynuli při přestřelce s policií. Podle izraelských médií jde za poslední roky o nejhorší atentát. Palestinské hnutí Hamas jej pochválilo, izraelský premiér naopak prohlásil, že na něj tvrdě odpoví. Všechny čtyři oběti měly dvojí občanství - jedna měla státní příslušnost Izraele a Británie a tři byly občany Izraele a USA. Do vyšetřování se proto zapojí americká FBI.

Dva palestinští útočníci vtrhli do synagogy v západojeruzalémské čtvrti Har Nof při ranní modlitbě ozbrojeni sekáčky na maso a pistolemi. Podle jednoho z věřících teroristé během útoku vykřikovali Alláhu akbar! Při útoku zahynuli čtyři lidé, z nichž nejméně dva byli členové ultraortodoxní židovské komunity, která se k modlitbě sešla. Přivolaní policisté potom při přestřelce zastřelili oba útočníky. Dalších osm lidí je v nemocnici, čtyři z nich včetně dvou policistů jsou ve vážném stavu.

Policie následně oblast důkladně prohledala, žádné další útočníky neobjevila. Na několika místech v Jeruzalémě ale došlo ke střetům mezi izraelskou policií a Palestinci a policisté rovněž pozatýkali devět příbuzných pachatelů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil strhnout domy obou atentátníků.

Ghasán a Udaj abú Džamálovi
Zdroj: ČT24

Všichni čtyři mrtví Židé měli dvojí občanství - tři z nich byli občany Izraele a USA a jeden měl státní příslušnost Izraele a Británie. Americkým rabínům Aryemu Kopinskému, Calmanu Leviovi a Moshemu Twerskému bylo od 43 do 59 let, Brit Shmuel Goldberg byl 68letý. Levine byl otcem pěti dětí a Twersky vedl anglickou náboženskou školu ješivu. Útočníci byli podle palestinských sdělovacích prostředků bratranci Ghasán a Udaj abú Džamál ze čtvrti Džabal Mukabir ve východním Jeruzalémě.

„Považujeme to za teroristický útok,“ uvedl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Radikální palestinské hnutí Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP) oznámilo, že útočníci patřili k jeho členům. Neupřesnilo ale, zda je instruovalo k tomu, aby útok provedli. Některá zahraniční média nicméně napsala, že vojenské křídlo PFLP se k činu přímo přihlásilo.

Dnešní čin je nejhorší útok na izraelské věřící od roku 2008, kdy jeden Palestinec v mešitě zabil osm židů. Jeden z věřících, kteří chodí pravidelně na ranní modlitby do mešity, jež byla dějištěm dnešního útoku, řekl, že se atentátníci museli splést a nevěděli, že útočí na ultraortodoxní židy, kteří odmítají vojenskou službu, takže nejsou mezi vojáky útočícími na Palestince. Izraelská policie se naopak domnívá, že útočníci místo dobře znali a že útok povede ke zpřísnění kontrol Palestinců, kteří mají povolení pracovat v západním Jeruzalémě.

Hamas útočníky pochválil, Netanjahu pohrozil tvrdou odpovědí

Palestinský rozhlas prohlásil útočníky za „mučedníky“. Hnutí Hamas útok ocenilo. „Hamas vyzývá k pokračování v odplatných operacích a zdůrazňuje, že je napětí v Jeruzalémě důsledkem izraelské okupace,“ řekl mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pak radikálnímu hnutí ovládajícímu Gazu pohrozil „tvrdou odpovědí na brutální vraždu“. 

Po schůzi bezpečnostního kabinetu Netanjahu řekl, že jak radikální Hamas, tak palestinská samospráva nepřestávají šířit lži o tom, že Izrael usiluje o změnu pravidel pro pobyt Židů na Chrámové hoře. Někteří z nich chtěli, aby jim vláda povolila se tam modlit, ale kabinet to odmítl. Netanjahu považuje za šokující „nejenom krutost dnešního masakru, ale také oslavy pořádané v Gaze a Betlémě, kde se rozdávalo cukroví“. Řekl rovněž, že očekává, že svět nekompromisně toto podněcování k násilí proti Izraeli odsoudí. „Svět se dívá na ten masakr, ale nežádá od Palestinců, aby zastavili podněcování proti Izraeli, což je kořen tohoto násilí,“ sdělil.

Útok v jeruzalémské synagoze ihned odsoudil americký ministr zahraničí John Kerry, jde podle něj o „ryzí teror“. „Nic takového nemá v lidském chování místo,“ řekl Kerry během návštěvy Londýna. Vyzval palestinské vůdce, aby atentát rovněž odsoudili. 

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nedlouho nato ve svém prohlášení útok v synagoze odsoudil. „Předseda palestinské samosprávy odsuzuje útok na židovské věřící v jednom z míst určených pro modlitby v západním Jeruzalémě, odsuzuje zabíjení všech civilistů bez ohledu na to, kdo za ním stojí,“ uvedl Abbásův úřad. Vyzval nicméně i k ukončení „izraelských provokací“.

Útok odsoudilo i ministerstvo zahraničí České republiky, které v prohlášení uvedlo, že „vedle svého okamžitého dopadu takovéto činy jen dále zhoršují již tak napjatou situaci v citlivém a neklidném ovzduší města Jeruzaléma“. Černínský palác vyzval obě strany konfliktu, „aby udělaly vše, co je v jejich silách, aby zklidnily situaci“.

V posledních týdnech zemřelo při útocích pět Izraelců a jeden cizinec. Izrael poté posílil policii ve velkých městech a armáda poslala další muže na Západní břeh.

Izraelská média se ptají: Začíná třetí intifáda?

V pozadí útoků mohou být fámy, že se Izrael chystá ovládnout Chrámovou horu s mešitou Al-Aksá, která patří k nejsvětějším místům islámu. V pondělí potom naopak zahynul palestinský řidič autobusu v Jeruzalémě. Muž byl oběšen. Izraelská policie vyslovila předpoklad, že šlo o sebevraždu, což ale rodina dotyčného odmítá a tvrdí, že šlo o vraždu, kterou mají na svědomí židovští extrémisté.

V izraelských sdělovacích prostředcích se debatuje o tom, zda už začala, nebo teprve začne třetí palestinská intifáda, tedy lidové povstání. V minulosti tyto protesty trvaly několik let. Minulé intifády byly koncem 80. let a na začátku 21. století a o život při nich přišly stovky lidí.

Zásah lékařů po útoku v synagoze
Zdroj: ČTK/News Pictures/Olivier Fitoussi