Mise OBSE se na Ukrajině dostala pod palbu ukrajinské armády

Kyjev – Skupina vozidel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se ve středu nedaleko Doněcku dostala pod palbu uniformovaných ozbrojenců. Oznámila to dnes mise OBSE v Kyjevě. Žádné z vozidel přímo zasaženo nebylo a zranění osob si střelba nevyžádala. Incident se podle OBSE stal na silnici spojující Doněck s obcí Kurachove, která leží asi 50 kilometrů západně od města.

Oblast je pod kontrolou ukrajinské armády. U obce Marjinka se k vozidlům OBSE přiblížil nákladní automobil se znakem ukrajinské armády a jeden z vojáků směrem ke koloně OBSE vystřelil. Evropští pozorovatelé oblast okamžitě vyklidili, stojí v prohlášení OBSE.
 
Další podobný incident se stal v úterý nedaleko města Debalceve, kde ukrajinská kontrolní hlídka přehradila vozidlům s pozorovateli OBSE cestu a vypálila výstražný výstřel. I v tomto případě mise OBSE místo incidentu bezodkladně opustila.

OBSE vyslala na východ Ukrajiny několik stovek pozorovatelů, kteří mají dohlížet na dodržování příměří a kontrolovat situaci na rusko-ukrajinských hranicích. Ohlášené incidenty jsou první, k nimž od zahájení pozorovatelské mise na východě Ukrajiny došlo.

Jaceňuk: Putinovy akce jsou hrozbou pro globální pořádek a mír

Evropa a Spojené státy by se měly připojit k Ukrajině v tlaku na Rusko a přinutit Moskvu k respektování mírových dohod o Ukrajině. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Politika ruského prezidenta Vladimira Putina je podle něj přímou hrozbou pro Evropskou unii a NATO. 

Arsenij Jaceňuk na tiskové konferenci
Zdroj: ČT24

„Putinovy akce ohrožují všechny, jsou hrozbou pro globální pořádek a mír, ohrožují EU i členské státy Severoatlantické aliance,“ konstatoval ukrajinský premiér. „Je naším společným cílem odvrátit rozsáhlou válku, kterou Rusko záměrně provokuje. Putin je přesvědčen, že Ukrajina není nic jiného než šachovnice,“ zdůraznil.

Rusko varuje Spojené státy před vyzbrojováním Ukrajiny
 
Kremelská diplomacie dnes varovala před vyzbrojováním Ukrajiny americkými zbraněmi, o němž ve středu jako o možné variantě hovořili činitelé Bílého domu. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí by podobný krok výrazně destabilizoval situaci na východě Ukrajiny a byl by v rozporu s mezinárodními dohodami.
 
Poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken ve středu prohlásil, že USA by měly uvažovat o vyzbrojení Ukrajiny proti Rusku. Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje velká část amerického Kongresu v čele s republikánským senátorem Johnem McCainem.

Ruský mluvčí Alexandr Lukaševič dnes Washington varoval, že změna této politiky by měla vážné následky. „Pokud k ní dojde, pak můžeme hovořit o vážné destabilizaci situace s těžkým dopadem na rovnováhu sil v regionu,“ řekl mluvčí.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal přes 4300 mrtvých a téměř 10 000 zraněných. V prohlášení zveřejněném v Ženevě to dnes oznámil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Počet lidí, kteří se kvůli bojům museli vystěhovat z Donbasu do ukrajinského vnitrozemí, se podle něj zvýšil ze zářijových 275 000 na nynějších 467 000.