Česká vláda v Izraeli: Obchodní dohody i podpora vzniku dvou států

Jeruzalém - Premiér Bohuslav Sobotka a sedm členů jeho vlády v Jeruzalémě podepsali sérii dohod, které by měly otevřít spolupráci obou zemí v oblastech jako modernizace železnic, dovoz lékařského konopí nebo třeba dekontaminace průmyslově znečištěné půdy. A došlo i na diplomacii, když Sobotka po setkání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem zopakoval, že Česká republika podporuje mírový proces na Blízkém východě. Jeho výsledkem mají podle něj být dva nezávislé státy - Izrael a Palestina.

„Podporujeme mírový proces, jehož výsledkem mají být dva nezávislé státy, které budou fungovat vedle sebe,“ uvedl Sobotka s tím, že Česko nepodporuje jednostranná řešení. Za velké riziko přitom označil existenci Islámského státu. Netanjahu ocenil, že Česko je tradičním spojencem Izraele. Uvedl, že hlavním požadavkem je uznání nezávislého židovského a palestinského státu. Izraelská vláda proto v minulých dnech vypracovala návrhy na uzákonění statutu Izraele jako státu Židů.

Přede dvěma lety bylo Česko jedinou zemí EU, která nepodpořila státnost Palestiny

Když před dvěma lety Organizace spojených národů řešila postavení Palestiny, většina členských zemí podpořila její lepší diplomatickou pozici v Organizaci spojených národů. Proti jich bylo devět včetně Česka: Izrael, Nauru, Marshallovy ostrovy, Palau, Mikronésie, Panama, Kanada a Spojené státy. Česká republika, která je velmi blízkým spojencem Izraele, proti palestinské žádosti hlasovala jako jediná členská země Evropské unie. Pro bylo 14 členů evropské sedmadvacítky včetně třeba Francie či Španělska, 12 se hlasování zdrželo, například Německo nebo Británie. Evropská unie tak v citlivé otázce nenašla společný hlas.

Izraelská vláda
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue

Za českou stranu v pondělí večer odcestoval na Blízký východ premiér Bohuslav Sobotka a dalších sedm ministrů. Českou delegaci kromě předsedy vlády tvoří také vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a ministři obrany, průmyslu, zdravotnictví, zemědělství, kultury a také ministryně práce. Ministři dnes v rámci společného zasedání české a izraelské vlády podepsali se svými izraelskými protějšky několik dohod o spolupráci. Ty se týkají mimo jiné výzkumu, obrany, zdravotnictví nebo kultury.

Speciální deklarace se týká kybernetické bezpečnosti. Na jejím základě chtějí obě strany sdílet informace a zkušenosti s cílem posílit ochranu proti možným kybernetickým hrozbám a plánují výměnu informací o výzkumu a vývoji v oblasti kybernetické bezpečnosti.

ČR a Izrael utužily spolupráci, Sobotka podpořil mírový proces (zdroj: ČT24)

České ministerstvo kultury plánuje s izraelským protějškem spolupráci ve filmové tvorbě a dohodlo se na rozvoji spolupráce jeruzalémského památníku obětí holocaustu Jad vašem s památníky v Terezíně a Lidicích v oblasti výzkumu, vzdělávání a uchovávání historické paměti o holocaustu a druhé světové válce. 

Zástupci českých firem podepsali v Izraeli čtyři dohody

Kromě dohod mezi ministry uzavřeli zástupci českých podnikatelů čtyři dohody o spolupráci. Pardubická společnost Retia bude vyrábět a provozovat radary protivzdušné obrany s izraelským výrobcem radarových technologií ELTA Systems Ltd. Společnost Dekonta zase bude pracovat na vyčištění kontaminovaných území s izraelskou firmou SAR 17. Další memoranda se týkají výzkumu v oblasti chemického průmyslu a spolupráce pojišťovacích společností.

Třídenní návštěva bude ve středu ukončena tím, že českou vládní delegaci přijme prezident Reuven Rivlin. Ministři si pak prohlédnou pevnost Masada.

Tradice společných schůzí českého a izraelského kabinetu vznikla v roce 2012, kdy se první uskutečnila v květnu v Praze. Další setkání vlád vedených tehdy Petrem Nečasem a Benjaminem Netanjahuem mělo být loni v létě v Izraeli, ale kvůli pádu českého kabinetu se nekonalo. Na započatý nadstandardní dialog s Netanjahuovou pravicovou vládou tak naváže až teď Sobotkův kabinet.