Sebevražedné útočnice v Nigérii zabily nejméně 44 lidí

Abuja – Přinejmenším 44 lidí zahynulo při dnešním útoku dvou sebevražedných atentátnic na tržišti v Maiduguri, metropoli státu Borno na severovýchodě Nigérie. Za podobnými útoky v minulosti stála islamistická organizace Boko Haram, která tuto část země už několik let terorizuje. První výbuch se údajně ozval kolem jedenácté a zabil tři ženy. „Zatímco se lidé snažili pomoci zraněným, vybuchla druhá bomba. Viděl jsem spoustu těl,“ uvedl jeden z očitých svědků. Mladé útočnice prý trhaviny skrývaly pod celotělovými hábity.

Islamisté z Boko Haram pokračují v obsazování měst a vesnic ve třech severonigerijských státech Borno, Yobe a Adamawa. V pondělí údajně dobyli vesnici Damasak několik kilometrů od hranice s Nigerem. Využili k tomu prý přestrojení za obchodníky. Po příchodu na místní tržiště ale vytáhli z tašek zbraně a začali střílet. O počtu obětí zatím nejsou kvůli odlehlosti oblasti žádné zprávy.

V neděli islamisté na březích Čadského jezera nedaleko od Damasaku zabili 48 obchodníků s rybami. Část zmasakrovali na místě, zbytek utopili. Minulou středu skupina útočníků z Boko Haram ve vesnici Azaya Kura zabila 45 lidí. Ve třech severovýchodních státech Borno, Yobe a Adamawa platí výjimečný stav.

Boj s islamisty v Nigérii trvá už pět let. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina Boko Haram zabila přes 3000 lidí, celkem násilnostem podlehlo až 13.000 osob. Podle zprávy OSN muselo kvůli bojům opustit své domovy až 1,5 milionu obyvatel.

Vydáno pod