Protesty se šíří po USA, u St. Louis postřelili agenty FBI

Ferguson - U St. Louis někdo postřelil dva agenty FBI. Souvislost s nepokoji ve Fergusonu ale podle mluvčí FBI není „přímá“. Prezident Barack Obama v noci odsoudil násilnosti, které se rozhořely v reakci na rozhodnutí poroty neobvinit bělošského policistu z vraždy neozbrojeného černocha. Nepokoje se šíří i do dalších amerických měst. Policista Darren Wilson mezitím vypověděl, že se cítil jako bezbranné dítě, když se o deset let mladší Michael Brown ohnal pěstí skrz otevřené okno jeho hlídkového vozu.

Pondělní verdikt rozpoltil Američany nejen ve Fergusonu ve státě Missouri. Demonstrace se konaly na tomto předměstí St. Louis, ale i na jiných místech v USA. Ve Fergusonu doprovázela protesty, jež stále pokračují, také vlna násilí. V samotném Fergusonu zadržela policie v noci přes 40 osob. Podle informací zpravodaje České televize Martina Řezníčka se ve Fergusonu zapojila do zatýkání také národní garda.

Láhev hozená na policisty opět spustila střelbu slzným plynem a zatýkání. Desítky demonstrantů se pak vrhly na policejní auto, které převrátili a zapálili. Další demonstranti v blízkosti policejní stanice skandovali hesla jako „Žádná spravedlnost, žádný klid!“. Řezníček situaci popisuje jako „velmi nervózní“.

Kryštof Kozák z katedry amerických studií, FSV UK

„Demonstranti upozorňují na dlouhodobě neřešenou situaci v americkém systému trestního práva. Mají pocit, že systém není vůči příslušníkům minorit – specificky Afroameričanům – nastaven spravedlivě. Řada mladých černých mužů je za mřížemi. Když se hovoří o chudých, často se tím myslí právě příslušníci menšin. Rasismus je tedy skrytý, říká se mu také někdy nový rasismus. Na podvědomé úrovni je to v Americe pořád velký problém.“

Nově zveřejněné dokumenty popisují průběh incidentu z Wilsonova pohledu. Policista měřící necelé dva metry, vážící 95 kilogramů, uvedl, že zevnitř svého policejního vozu zápasil s Brownem, který byl zhruba stejně vysoký a vážil 130 kilogramů. „Cítil jsem se jako pětileté dítě,“ měl vypovědět Wilson před porotou. Brownova rodina a její podporovatelé ovšem trvají na tom, že policista neozbrojeného teenagera zastřelil, i když mladík zdvihal ruce na znamení, že se vzdává.

Browna Wilsona podle vlastního popisu události zastavil zhruba v polovině své dvanáctihodinové služby. Všiml si, že mladík drží krátké doutníky, jejichž krádež před chvílí nahlásili v nedalekém obchodě. S Brownem, jehož doprovázel kamarád, se prý policista nejdřív snažil mluvit ze svého vozu. Mladík mu ale prý nadával a smál se mu. Také prý dal Wilsonovi dvě rány pěstí do obličeje. Policista s pětiletou praxí u sboru se prý bál, že třetí rána by mohla být smrtící.

Když přemýšlel, zda použije dávivý plyn nebo svítilnu, měl prý dojem, že nic z toho by nemuselo fungovat. Vytáhl proto zbraň, Brown ji ale popadl a kroutil s ní, dokud se Wilsonovi nezaryla do boku. Wilson ho prý tedy varoval, aby ustoupil, nebo ho zastřelí. „Okamžitě popadl mou zbraň a řekl: 'Ty jsi moc velká s**čka na to, abys mě zastřelil',“ vypověděl také Wilson. Policista pak zmáčkl z kabiny vozu spoušť své zbraně. Černošský mladík ustoupil, pak se ale opět vrhl vpřed. Wilson prý vystřelil znovu a Brown se dal do běhu. Policista pak vystoupil z auta a začal jej honit.

Na druhé straně ulice se měl Brown zastavit a obrátit se čelem k Wilsonovi. Policista mu podle svých slov oznámil, že si má lehnout na zem, to ale prý neudělal. Wilson začal rychle couvat a vypálil přitom několik dalších ran. „Věděl jsem, že jestli se ke mně dostane, zabije mě,“ pokračoval policista ve výpovědi. Brown utrpěl šest nebo sedm střelných ran. Wilson uvedl, že neví, kolik střel mladíka zasáhlo. Brown pak padl obličejem k zemi a Wilson prý věděl, že je mrtvý.

Protests in #Ferguson continued for a second night, with protesters torching a police car http://t.co/JjZSMvorPM pic.twitter.com/3aIWXfHfBH

Obama: Pro ničení majetku a násilí není omluva

Americký prezident Barack Obama odsoudil násilnosti, které se rozhořely na začátku týdne ve Fergusonu na předměstí St. Louis. Frustrace, které je možné ve Fergusonu pozorovat, podle něj nesouvisí s jediným incidentem, ale mají hluboké kořeny v mnoha skupinách lidí s jinou než bílou barvou pleti, kteří mají „dojem, že naše zákony nejsou vymáhány stejnoměrně nebo spravedlivě“. Jde prý o součást národního problému, který je třeba řešit. „Podpalovat budovy, zapalovat auta, ničit majetek… to je destruktivní a není pro to omluva,“ uvedl ale také prezident, jenž prý hodlá spolupracovat s těmi, kdo se po verdiktu poroty snaží postupovat konstruktivně.

When investigation of police department is finished, Ferguson Missouri police will not exist: @repcleaver #r4today pic.twitter.com/oyz0maXBhG